Să scrii sau să nu scrii.

Am observat că mi-e ușor să scriu despre multe lucruri. Mai puțin despre cele care contează foarte mult pentru mine. Uneori scriu și despre ele, dacă mă aflu într-un moment impulsiv, iar apoi regret preț de o secundă – căci cuvintele mă trădează, nu mi se supun și nu se pliază pe gândurile mele. Nu știu dacă aș putea vreodată să exprim chiar ceea ce gândesc sau simt. Dar rândurile scrise rămân la suprafață și le pot accesa din arhivă când vreau eu, spre deosebire de gânduri – care mi se ascund prin minte și ies la iveală fix când vor ele, nu când aș vrea eu, declanșate de te miri ce stimul aparent irelevant pentru furtuna de gânduri ce se ivește. Gânduri, rânduri…
Mi-e greu să scriu despre o carte care mi-a ajuns la suflet. Scriu ușor despre cele care mi s-au părut ok, poate pentru că sunt mai imparțială atunci, nu sunt implicată afectiv și pot fi mai obiectivă. Iar asta se extinde asupra tot. Mi-e greu pentru că sunt perfecționistă, pentru că ceva care te-a impresionat consider că dacă te decizi să îl pui în cuvinte, trebuie să fie cuvinte demne de a ilustra ceea ce te-a impresionat atât de mult.
Privind în urmă, aș fi preferat să scriu. Să scriu orice, dar să rămână ceva. Mi-am recitit niște idei despre un anume eveniment și mi se pare atât de puerilă exprimarea. Tot blogul ăsta mi se pare pueril și banal, dacă mă pornesc să îl recitesc. Dar în banalitatea lor, rândurile respective (apropo de stimuli irelevanți) mi-au declanșat niște amintiri frumoase și noi gânduri.
Vreau să mă vindec de perfecționism. Nu voi putea niciodată să pun în cuvinte așa cum aș vrea unele lucruri, așa cum sunt ele de fapt. Dar nu asta contează, în cele din urmă. Cuvintele sunt un ambalaj. Sau simboluri, dacă vreți. Uneori știi și simți ce e dincolo de ele, alteori nu. Dacă sunt ale tale, e mai ușor, semnificațiile îți sunt mai accesibile – dacă te cunoști puțin.

15 gânduri despre „Să scrii sau să nu scrii.

  1. Da, am mai dezvoltat noi subiectul ăsta.
    În trecut, aceeaşi impresie împărtăşeam şi eu, dar cu timpul am aflat că pot să o fac. Deşi iniţial invariabil articolele despre chestiile de suflet mi se par fade, am aflat că ceilalţi le consideră interesante.
    Ceea ce înseamnă că poate eu judec prea aspru creaţia mea. Ori asta nu inseamnă că nu este bună 🙂
    Nu este vorba despre perfecţionism, este vorba despre percepţie. Pentru că dacă ţie ţi se pare nedemn, iar alţi 100 spun că este perfect, înseamnă că este perfect 🙂

    Apreciază

    1. Aici e problema mea, că mi se par fade, insuficiente, uneori chiar „false” – nu în sensul de minciună, dar în sensul că nu reflectă prea bine ceea ce este dincolo de cuvinte.
      Și am observat și eu asta, într-adevăr alții le pot considera interesante sau chiar foarte bine scrise, uneori le poți transmite chiar emoția ta. Și parcă tot nu e de-ajuns. Nu știu, poate sunt unele lucruri pe care nu le poți cuprinde în cuvinte, nu în întregime. (de-asta oamenii comunică nu doar prin cuvinte, ci și prin muzică, imagini).
      Dar mă gândesc că dacă merită să încerci să pui ceva în cuvinte, acel ceva sunt tocmai aceste lucruri care contează, care nu te lasă indiferent sau netru, ci care te mișcă, te impresionează…

      Apreciază

      1. Te gândeşti foarte bine. Eu ţi-aş sugera să faci un experiment. Publici şi ceea ce ţie ţi se pare fad şi facem un sondaj. Ai o comunitate sinceră care nu cred că va lăuda nişte inepţii 🙂
        Daca iese rău, elimini articolul, dacă iese bine înseamnă că te-ai înşelat …

        Apreciază

        1. E și asta o idee, poate facem 😛
          Dar dacă public, nu mai elimin. Că am eu niște fixuri legat de asta :)) (dacă mă pornesc să elimin articole, va dispărea jumătate din blog) :))

          Apreciază

            1. Am și eu unele prejudecăți legate de colegele de la alte specializări, din cadrul facultății, pe care le consider puțin responsabile pentru prejudecățile care s-au răsfrânt asupra studentelor de la psihologie, în general 😛

              Dar nu prea aș știi ce să scriu despre colegele mele.

              Apreciază

  2. Frumos scris. Și eu am observat asta la mine, mai ales la modul că îmi era greu să mă deschid față de alții pe niste subiecte care pentru mine sunt foarte intime/profunde. Cred că între timp m-am mai vindecat, poate m-a ajutat și blogul.

    Totuși, este și de înțeles. Blogul este un spațiu intim dar în același timp pe el nu intră doar cei mai buni prieteni. Trebuie să găsești un limbaj comun care să fie în acord cu toți cititorii. Ce spui tu, să scrii ca și cum ai scrie pentru tine, este o soluție. Într-un fel, cei care îți vor citi blogul se vor auto-selecta în funcție de stilul slovei…

    Apreciază

    1. Blogul m-a ajutat și pe mine în ceea ce privește abilitățile de exprimare, poate… Dar tendința asta, de a nu te deschide în fața oamenilor se vindecă mai greu, cred. În timp însă, întâlnind persoanele potrivite (fie că online, fie că nu)…

      Da… cam asta ar fi soluția… Dar cred că eu una nu mai pot scrie chiar ca și cum aș scrie (doar) pentru mine. Am devenit prea conștientă de prezența voastră. Adică, nu pot să ignor faptul că știu că mai citesc și alții ce debitez eu pe-aici. Asta era posibil când aveam 3 vizite/zi :)) De pe google.

      Dar ajută să mă adresez mie însemi sau să mă gândesc că scriu cuiva apropiat care înțelege. Atunci cuvintele și frazele nu mai necesită explicații suplimentare – orice încercare de a explica în plus îmi dă senzația de forțare, deci falsitate..

      Apreciază

      1. Păi poți să faci asta la unele articole, dacă și când vrei să te deschizi pe un anumit subiect, sau să scrii ceva mai personal. Ceea ce nu-i musai. 🙂

        Apreciază

  3. Sunt de acord cu tine. De altfel, sentimentele cele mai puternice pe care le am nu le pot descrie in cuvinte. Nu sunt suficiente niciodata pentru cate ar vrea sa spuna inima. Iata de ce, prefer sa arat. Un zambet intre doua persoane va spune intotdeauna mai mult si mai bine decat o vor putea face cuvintele. Eu nu scriu despre mine. Poate doar mici fragmente. Si ca sa raspund la intrebarea/dilema ta: sa scrii. insa cum, despre ce si de unde sa incepi 🙂

    Apreciază

Lasă un comentariu