(randuri preluate din acest articol, noiembrie 2011)

Mnemosyne a pornit din dorinta de a-mi clasa, intr-o arhiva personala, fotografii dragi mie, din locuri speciale, muzica preferata, citate din carti, desenele si ce mai sculptam. Parea o idee atragatoare, caci desi aveam deja in memoria calculatorului toate acestea, nu era o selectie in adevaratul sens al cuvantului, iar un site (blog) oferea un spatiu de desfasurare agreabil.

M-a atras mereu mitologia, iar asupra numelui blogului m-am decis rapid si usor. Am fost inspirata, as zice. Caci indiferent de preferintele mele care poate vor varia de-a lungul timpului, ,,Mnemosyne” va ingloba mereu perfect ceea ce mi-am dorit initial. O piedica in calea uitarii, o zeitate a memoriei, mama celor noua muze, Mnemosyne a fost una dintre titanide, care dincolo de evidentul dar al memoriei oferit oamenilor, le-ar fi dat acestora si capacitatea de a numi obiectele, fenomenele, realitatea. Le-a dat cuvantul. Se spune ca indata dupa moartea fizica, sufletul trebuia sa bea fie din raul Lethe, pentru a uita totul si a se reincarna din nou fara vreo amintire din viata precedenta, fie din Mnemosyne, apa ce pastra amintirile si experientele vietii.

Desi intr-o forma simplista, blogul m-a ajutat sa imi imortalizez multe experiente, multe ganduri, multe clipe. Fie ca le-am scris, fie ca nu, caci memoria mea functioneaza usor si rapid pe baza de asociatii. Poate la o prima vedere pare ciudat ca doua-trei randuri despre o carte citita sa fie cele care declanseaza amintirea unei intregi vacante petrecute intr-un loc special, cu toti oamenii intalniti atunci, cu toate bucuriile si tristetile din perioada respectiva. Din acest punct de vedere, Mnemosyne si-a indeplinit bine rolul, caci da, mi-e teama de uitare…

Anunțuri

Un răspuns »

  1. Pingback: Radu Clapa: ​Blogul meu a fost și a rămas ​la modul cel mai egoist • Chinezu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s