nocturne #10: ar fi trebuit să

Aș interzice „ar fi trebuit să”-urile pe care ni le oferim nesolicitat unii altora, alea care ne ies pe gură când cineva împărtășește cu noi o reușită personală, iar noi, în loc să ne bucurăm de bucuria celuilalt și de faptul că a ales să ne-o comunice, îi aducem la cunoștință cum ar fi trebuit să. Să facă mai bine. Mai deștept. Mai altfel. Mai cu moț. Mai ca noi. Mai cum se face de obicei.

Le-aș interzice, însă, vreme de numai câteva secunde, cât să apucăm să-i vedem celuilalt bucuria, cât să ne dumirim că nu-i vorba despre cum ar fi trebuit să fie ceva, nici măcar despre cum e, cât despre acea șansă de-a ne conecta unii cu ceilalți printr-o banală bucurie de moment.

Nu-mi dau seama cât o fi spiritul critic din noi (ăla sănătos și dezirabil), cât o fi spiritul cârcotaș ce abia așteaptă să scoată nasul în lume, ori un sincer avânt de-a oferi sprijin și sfaturi, credem noi, utile. O amestecătură, cel mai probabil. Și alte câteva imbolduri și motive la care nu mă pot gândi acum, cu ceața asta ce mi se așază peste privire și minte. Nu-i somn. E doar ceață.

Dacă de obicei lenea și o doză sănătoasă de indiferență pentru cum ar fi trebuit să se întâmple lucrurile mă feresc de la a emite opinii inteligente și nesolicitate, mă activez în preajma oamenilor dragi, poate pentru că-mi pasă, iar miza pare ori se simte mai serioasă, deși vorbim de firul de iarbă sau de cum să-ți gestionezi agenda zilnică.

M-aș bucura să-mi dea cineva peste nas în astfel de momente. M-aș bucura să avem curajul să ne dăm peste nas unii altora, dar așa, cu drag și înțelegere. Eu n-am curajul ăsta. Zâmbesc prostește și când mi se scufundă bucuriile, cu toate ar fi trebuit să-urile primite și atârnate greoi de mine. Așa că-mi imaginez doar că le-aș interzice câteva secunde. Și scriu despre cum îmi imaginez că. Și dorm mai bine.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s