Tinovul Mic din Șaru Dornei sau „Lumea tinovului sub lupă” – Tinovuri (I)

Urmând poteca de lemn, printre mușuroaiele acoperite cu mușchi, printre afine și merișoare, cu atenție să nu calc vreo șopârliță, socoteam că dacă făpturi magice și zâne mititele și-ar duce traiul undeva în lume, tinovul acesta ar fi locul, căci parcă-i rupt din basme. Poteca tematică Lumea tinovului sub lupă mi-a purtat pașii prin Tinovul Mic din Șaru Dornei – o mică lume despre care nu știam mai nimic, decât că o fi ceva mlaștină sau turbărie.


Unde? Rezervația naturală se află în localitatea Neagra Șarului (comuna Șaru Dornei, Suceava), în apropiere de Centrul de vizitare al Parcului Național Călimani, adică la câțiva kilometri distanță de Vatra Dornei. Poteca este, într-adevăr, scurtă: are aproximativ 1,5 km lungime.

Durată? În mod normal, într-o jumătate de oră, maximum o oră, poți parcurge traseul. La fel de bine, poți să pierzi noțiunea timpului.


Tinovul Mic din Șaru Dornei

Înainte de a explora Munții Călimani, în urmă cu vreo câțiva ani, am făcut o oprire în Neagra Șarului. Pe hartă era marcată o scurtă potecă a cărei denumire mi-a stârnit curiozitatea. Nu știam prea multe despre tinovuri, iar puținele informații găsite online nu m-au lămurit, nici entuziasmat, la momentul respectiv. Curiozitatea era însă acolo și acești primi pași într-un tinov simt că mi-au recalibrat atenția înspre conexiunile mici și mari, văzute și nevăzute, dintr-un ecosistem – fie el unul atât de mic și aparent fragil precum un tinov.

Tinovul Mic din Șaru Dornei

Tinovurile se formează pe terenuri mlăștinoase, aflate deci într-o depresiune, în care apa are tendința să se adune dacă nu există o posibilitate de scurgere a acesteia. Depunerea resturilor vegetale pe acest sol mlăștinos și acid, îmbibat de apă ca un burete, duce la formarea turbei (cărbune), iar întreaga zonă devine prielnică pentru dezvoltarea unor habitate speciale. Tinovul Mic din Șaru Dornei, de exemplu, este reprezentativ pentru două tipuri de habitate de interes comunitar – turbărie împădurită și turbărie activă. Datorită prezenței acestor habitate, tinovul a fost recunoscut drept arie protejată de interes comunitar (din 2007), în timp ce statutul de rezervație îl are încă din anul 1973.

Tinovul Mic din Șaru Dornei

În vara anului 2018, pășeam în Lumea tinovului sub lupă după o săptămână de ploi torențiale în Țara Dornelor. Tinovul mustea de viață; mușchiul de turbă era de un verde viu, afinele și merișoarele ca niște mărgele apetisante, la tot pasul; șopârle cât degetul meu mic mișunau pe podețul din lemn, în căutarea soarelui.

Tinovul Mic din Șaru Dornei
Tinovul Mic din Șaru Dornei

Când am revenit în Tinovul Mic din Șaru Dornei, în vară, vegetația era mai potolită, însetată, secătuită. Nu la fel de magică; la fel de fascinantă, însă. Liniștea dintre conifere îți impune o încetinire a ritmului, o domolire a glasului. Îți vine să șoptești, să pășești cu grijă, silențios.

În țară, urma să descopăr, avem mai multe astfel de tinovuri. Nu știu dacă toți cei care ajung pe aceste podețe de lemn văd magia micilor ecosisteme născute pe astfel de terenuri mlăștinoase. Eu m-am îndrăgostit de ele. Am căutat de-atunci și altele.

Tinovul Mic din Șaru Dornei

P.S. Nu sunt obiective turistice. Sunt habitate, microcosmosuri de-o fragilitate și reziliență ce te farmecă, dacă-ți dai timp să le înțelegi, să le chiar vezi. Știu că poate fi tentant să părăsești poteca de lemn, însă în anumite tinovuri siguranța ta depinde de respectul pe care-l ai pentru aceste mici lumi în care ești doar oaspete. Pășește cu grijă.

Tinovul Mic din Șaru Dornei

Fotografii: 2018 & 2022

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s