țara drumurilor interzise

A fost minunat în concediu; și poate reușesc să scriu despre locurile prin care am ajuns – dar cam așa, peste doi ani, cum mi-e obiceiul. În acest an, însă, ca în nici un altul, am descoperit cu dezamăgire că „România pitorească” a devenit țara drumurilor interzise.

Vreme de două săptămâni, cu două – trei mașini ticsite de corturi, rucsacuri, mâncare, jocuri, oameni (și câini), ne plimbăm prin țară. Nu stăm mai mult de 2-3-4 zile într-un loc. Am pierdut șirul verilor, se întâmplă de mulți ani. Și e frumos; e cu emoții, cu necunoscut, cu provocări, cu disconfort (nu fizic neapărat), cu întâmplări hazlii și de „n-o să-ți vină să crezi” și satisfacții la final de drum: că ne-am depășit niște limite, niște prejudecăți, niște distanțe de tot soiul. Nu-i ușor, dar e incredibil de satisfăcător; căci uite-așa am reușit să ajung în mai toată România. Poate că n-am bifat marile obiective turistice (nici prin orașe n-am prea fost), dar am ajuns să-i știu cele mai intime locuri.

De aici și dezamăgirea din ultimul an. Că pentru a ajunge în locurile alea, de data aceasta am dat peste o grămadă de plăcuțe care ne atenționau că-i interzis să continuăm plimbarea pe drumul cu pricina sau de-a dreptul peste bariere pentru a bloca accesul mașinilor. Pe drum marcat ca fiind județean. Și interzis nu pentru că era în lucru, nu pentru că ar fi fost parc național sau zonă protejată (ce glumă bună), ci pentru că se exploatează într-o veselie. Se exploatează lemn, în cele mai multe cazuri, piatră pe alocuri. Bineînțeles că și în alți ani am dat peste astfel de drumușoare, însă o luam pe următorul la dreapta și tot era ok, puteam cutreiera dealurile, munții și văile, puteam părăsi șoseaua principală și explora frumusețile țării.

Când vreme de 3 ore te dai pe drumul național încercând de fapt să-l părăsești și toate drumurile mici care apar pe hartă se dovedesc a fi „interzise”, chiar și alea județene, simți că ți se cam sfârșesc răbdările. Și e foarte trist. Nu știu dacă totul a luat-o razna și exploatările au crescut atât de mult doar în ultimul an sau e vorba strict de zona în care ne aflam – de la pârtia Prislop, spre Gura Lalei, Cârlibaba, Botoș, dus-întors până ne-am enervat, iar în următoarele zile undeva după Drăgoiasa, ne-a băgat Google Maps pe un drum județean care ar fi trebuit să ne scoată mai în sudul țării, dacă nu ar fi fost oamenii ocupați cu exploatarea resurselor naturale și interzicerea drumurilor. Așa că ne-am întors vreo 40 de kilometri și am luat-o pe altă cale.

Fiind vorba de blocarea și interzicerea drumurilor, am tras noi concluzia că totuși nu or fi fost activități ilegale și că autoritățile locale știu situația din zonă. În plus, ce căutăm noi pe toate drumurile astea, ce ne tot trebuie să vedem, nu? Știu că e delicată toată conversația și nu militez pentru interzicerea activităților economice, dar mi-ar plăcea să nu mai fie interzise nici drumurile. Zona este incredibil de frumoasă, chiar și așa, văzută de la drumul național și mă gândesc că s-ar putea dezvolta economic în mai multe direcții (agroturism, de exemplu), nu doar în exploatări de resurse naturale. Nu sunt în măsură să calculez eu astfel de lucruri.

Doar că m-a întristat să descopăr anul ăsta o țară a drumurilor interzise, în primul rând. Și abia apoi, cu perseverență, să descopăr și restul. Nu am simțit că trebuia să depunem atâta efort în nici un alt an. Mereu a fost o provocare să găsim o zonă de camping sau un camping amenajat cu bun simț (și fără hărmălaie, gunoaie și alte românisme). Mereu a fost cu semnul întrebării dacă-i ok să o luăm pe cine-știe-ce drum neasfaltat, însă îngrijorarea era mai mult pentru burțile mașinilor și la gândul că rămânem o vreme izolați de lume, în locuri semi-pustii (ceea ce nici măcar nu suna atât de rău la câte conserve căram cu noi). Foarte rar îngrijorarea a fost pentru că am deranja niște tăieri de lemne. A fost diferit acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s