10 cărți de citit când e sfârșitul lumii* (și poate speri la chestii faine)

*traducere forțată și adaptată 🙂

Am primit o provocare zilele trecute, de la ianca, să îmi fac propriul „top 10 books to read while living the end of the world and hoping for the best”. Cărțile se văd (relativ) și din poză, dar e mai degrabă vorba de autorii lor și de ideile pe care le explorează. Am ales cărțile împreună cu Tarfin Æé – avem oricum preferințe în comun (SF) și biblioteca lui la îndemână

Una dintre „cărți” este, de fapt, caietul meu de desene și mâzgăleli. Cealaltă te face să tânjești la 1001 de chitare la care să cânți. Cred că în momente critice, e bine să ne retrezim și spiritul creator și creativ (poate va fi nevoie de el).

Nu sunt cele mai optimiste cărți, nu în sensul clasic. Cred că speranța pentru viitor poți să o ai, într-un mod autentic, realist și senin, când reușești să înțelegi și să accepți umanitatea, cu bune și cu rele, dar și când îți faci o idee despre locul ei în univers.

„Sfâșierea cerului” e despre cum ar fi lumea dacă visele (dar și visurile) noastre despre o lume mai bună ar deveni realitate. Dacă aș fi avut cartea, aș fi pus însă întâi „The Dispossessed” de la Ursula K. Le Guin.

Kurt Vonnegut aprofundează absurditatea războiului, liberul arbitru și sensul vieții unui om, în cele din urmă. Cărțile nu îți induc senzația de „hoping for the best”, cât o acceptare și o căldură în suflet pentru omuleții ăștia care suntem, chinuiți și cu tot soiul de idei absurde prin cap.

Philip K. Dick, în „Visează androizii oi electrice?” dar și în restul operelor sale reia obsesiv problema identității – ce te face să fii om? ce te face să fii tu, cel real? – dar și problema realității (este ea reală sau doar o iluzie, o fațadă?)

» Asimov și Clarke te pot pregăti pentru altfel de lumi, cât se poate de plauzibile. Când o lume se termină, o alta îi ia locul.

Și poate n-ar fi rău să ne reîntoarcem puțin, fără panică, ci cu entuziasm, la a interacționa cu lumea din care facem parte. Poate învățăm una-alta despre ciuperci, copaci și plante diverse care viețuiesc alături de noi pe-aici, prin acest colț de univers

P.S. Unul dintre motivele pentru care mă scufund în literatură e multitudinea de universuri și lumi care îmi devin accesibile. Toate acele variante posibile și (im)probabile ale lumii în care trăim, construite meticulos în cărțile pe care le citim, sunt invitații la exerciții de imaginație: ce s-ar întâmpla dacă lumea, așa cum o știm, n-ar mai fi? Dacă ar fi altfel, cum ar fi? Ce anume ne definește ca oameni, ce păstrăm cu noi când totul se prăbușește sau când totul se schimbă? Literatura științifico-fantastică explorează toate aceste întrebări, de aici și alegerile de față…

P.P.S. Dacă ai citit până aici, îți pasez provocarea

3 gânduri despre „10 cărți de citit când e sfârșitul lumii* (și poate speri la chestii faine)

    1. Da, clar! 😀 Ar fi bine dacă am și învăța din ele cât de ușor, de fapt, se poate transforma lumea în care trăim în ceva gri și întunecat.
      În rest, nu m-aș supăra dacă s-ar mai întrupa și alt soi de SF, nu doar distopiile 😛

      Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu