Cu voce tare

Rup prietenii și periclitez relații frumoase pe fondul nevoii de autenticitate, pe fondul fricii că n-ar fi real, că n-ar fi autentic, că s-ar destrăma la o adiere de vânt, că aș ciocăni cu o unghie și s-ar crăpa învelișul, neavând consistență. Însă chiar și eu sunt prea obosită în a încerca să dau autenticitate discuțiilor, deși insist că în orice relație comunicarea e lipiciul natural de care e nevoie.

Am un blocaj, ca o evitare, să afirm cu voce tare niște idei. Poate din același motiv care mă exaspera săptămâna trecută la cineva drag: dacă spui ceva, oamenii se așteaptă să te ții de lucrurile alea ca de o promisiune general valabilă de azi până la sfârșitul lumii, așa-i. Sigur, așteptările lor sunt problema lor, nu a ta, căci nu poți decât să spui cu sinceritate ce crezi și ce idei ai azi. Ce crezi tu azi despre viitor, nu ce va crede tu-ul tău de peste doi ani despre prezentul de-atunci.

Dacă spun că nu vreau să mă căsătoresc, nu vreau copii, nu vreau să-mi fac rate la bănci pentru un apartament, nu vreau să-mi clădesc o carieră, nu vreau nici măcar să ajung în Bora Bora, ci vreau să mă simt bine în viața asta, să explorez și să învăț cât mai multe lucruri – indiferent ce-o fi însemnând ele în x moment al vieții mele, mă lovesc invariabil de câteva reacții, normale oarecum. Cele care vin de la prieteni pot fi inconfortabile, dezamăgitoare aproape. Așa că mă învăț să nu spun lucrurile astea și altele mai importante sau mai puțin importante. Ceea ce îmi afectează sentimentul ăsta al lipsei de autenticitate, căci nu-i ca și cum cineva se înghesuie să abordeze subiecte sensibile unu’ la unu’. Sentimentul că rămân lucruri nespuse, pe care le evităm, discuții rămase în aer, mă apasă și mă îndepărtează. Le discutăm toți grămadă, impersonal, online, dar nu suntem capabili să le discutăm deschis, onest, la o cafea, în liniște. Ceea ce poate o fi totuși un soi de progres, dat fiind faptul că mai demult erau subiecte tabu și nu se discutau, punct.

Reînvăț însă a spune lucruri cu voce tare, în speranța că dispare norul și ceața ce planează în orice discuție pe vreo temă serioasă, neștiind de fapt ce gândește celălalt, ce își dorește, ce rezonează cu el, ce simte, ci doar pasând generalități de la unul la altul. Iar dacă săptămâna viitoare avem alte idei, nu-i vreo contrazicere, e doar schimbare, care e mai dezirabilă decât orice direcție clară în viață. Pentru mine.

3 gânduri despre „Cu voce tare

  1. Nici nu stiu ce sa-ti scriu, Iulia. Inteleg ce spui – si cu viitorul de peste 2 ani, si cu onorarea promisiunilor. 🙂
    Am trecut si eu cateodata prin chestia asta cu „nediscutarea”, cumva, daca nu eram de-acord, murmuram ceva, dar nu dezvoltam, nu dezbateam. La mine era mai degraba dintr-o frica a validitatii argumentelor, desi stiam ca ideile mele sunt bune – simteam ca nu-s suficient de informata pe ceva. Insa cand vine vorba despre propriile perspective… (ce tin de persoana noastra ma refer)… curaj, inima! 🙂

    Apreciază

    1. Da, când ești și conștientă că nu stăpânești foarte bine informații / argumente pe-un subiect, cu atât mai mult îți vine să o lași așa. Dar într-adevăr mă „chinuie” mai degrabă aspectele astea personale, care țin de alegerile și opiniile mele, independent de natura obiectivă a stării lor în societate. Acolo-i de încurajat inima, da, hihi 🙂 Și nu doar curaj, ci și un act așa de voință, de-a ieși din zona aia de confort și de bine, că uneori e atât de bine să stai în pace lângă celălalt, să nu depui efortul ăla de a-l cunoaște cu adevărat, de a-l ajuta să te cunoască, căci există riscul să spulberi niște iluzii…

      Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s