Pe la zmei și prin pădure…

Standard

Locul ăsta de muncă al meu are dezavantajele lui. Dar devin tot mai nesemnificative, în comparație cu oportunitățile pe care le aduce. Nu mă plictisesc niciodată. Scriu. Organizez. Îmi dezvolt abilitățile de comunicare. Diversitate. Evenimente. Cultură. Turism. În plus, am primit și calculator nou și adio nervi! 😀 Iar mediul e unul plăcut, colegi faini, șefi care te respectă și te apreciază ca om.

Mai nou, organizăm excursii de o zi prin Transilvania. Pe unde ni se năzare nouă, acolo mergem. E mereu cu emoții: oare se adună numărul minim de persoane, oare ne descurcăm fără ghid, la o primă vizită chiar și pentru noi, oare vor fi mulțumiți turiștii – cei care decid să vină cu noi ?

Prima ieșire: Grădina Zmeilor + traseu și activități prin satul Borza, județul Sălaj. De Grădina Zmeilor a mai auzit lumea, dar Borza e un sat de vreo 100 de case, cam uitat de lume până nu demult. Un sat ca oricare altul, de care știu doar cei care s-au născut acolo sau care au copilărit în zonă. A fost nevoie de un singur om pentru a-l pune pe harta turistică. Iulian Duma ne-a contactat, căci aflase că vrem să mergem la Grădina Zmeilor și ne-a propus să trecem dealul, prin pădure, până în Borza.

Fotograf: Lorincz Ferenc

Fotograf: Lorincz Ferenc

Fotograf: Ionut Vicol

Fotograf: Ionut Vicol

Zmeii sunt grozavi, oferă o priveliște frumoasă. Am explorat și peștera aflată acolo, până la capătul unuia dintre tuneluri. Am cam bâjbâit pe întuneric, ne-am împiedicat unii de alții, am pus muzică sinistră pe fundal și am râs mult. Am stat în foișor și ne-am bucurat ochii admirând stâncile astea ciudate care, sincer, n-am idee cum de au rămas în picioare. Dacă le atingi ușor, parcă se împrăștie.

Fotograf: Ionut Vicol

Fotograf: Ionut Vicol

Aproape că am ,,pierdut” vreo 3 turiști, care o luaseră la pas, prin pădure, de capul lor. Am alergat după ei și i-am atașat turmei. Apoi, îndrumați de ,,ghizi locali” (a se citi țărani get-beget, din satul Borza, cu tricouri personalizate hahah), am pornit prin pădure, către sat, unde ne așteptau surprize multe. Zona e superbă, drumul prin pădure e, într-un cuvânt: relaxant. Pe drum, broscuțe, degustare de ciuperci și căscat ochii la Piatra lui Pintea.
Am mers câțiva kilometri, cam o oră. Domnii ghizi ne povesteau întâmplări. 

Fotograf: Ionut Vicol

Fotograf: Ionut Vicol

Nu am fost niciodată în excursii organizate de agenții de turism. Nu știu cum e să vizitezi obiective turistice și să ai un ghid care îți explică ce și cum. Nu știam nici cum e să vizitezi locuri cu un grup atât de mare, de fapt. Dar e genială ideea de ,,ghid local”. Țăranii ăstia ne-au prezentat locurile în cel mai autentic, spontan și sincer mod posibil. E acea simplitate care calmează setea de ,,excepțional, extraordinar, wow!” și te învață să privești cu sinceritate locul în care ești. Fără prea mult tam-tam, dar cu o reală mândrie vizavi de istoria și locurile în care ne plimbau. 

Fotograf: Lorincz Ferenc

Fotograf: Lorincz Ferenc

Am fost așteptați la Muzeul Satului (căruia tocmai i se făcea inaugurarea) cu pălincă, pită și sare, hehe. Învățătorul satului ne-a spus poveștile obiectelor aflate în muzeu, iar apoi am fost conduși la mese. Ce-a urmat, e din zona basmelor populare :)) Delicios. Și prea mult. Ciobanul satului ne-a făcut mămăligă la ceaun, cu friptură de miel. Și a tăiat mămăliga frumos, cu tehnica aței 😀 

Fotograf: Lorincz Ferenc

Fotograf: Lorincz Ferenc

Apoi, din nou la drum. Traseul prin Borza: fântâna cu cumpănă, biserica din zid, biserica de lemn, prin cimitir și pe dealuri, prin păduri, spre alte stânci: Horea, Cloșca și Crișan, cu oprire la o peșteră. Traseul a fost chiar greoi pe alocuri, abrupt, sălbatic. Am reușit să îmi agăț în braț niște spini destul de mari, japonezul nostru a făcut alergie la ceva plante și o doamnă mai în vârstă a avut probleme cu tensiunea. În rest, ne-am descurcat.

Fotograf: Ionut Vicol

Fotograf: Ionut Vicol

Ajunși înapoi în Cluj, câțiva ne-am oprit la We are Rocking the City și apoi ne-am adunat la Marius. Acolo, povești de viață și filosofii, până dimineața. Sâmbătă, pornim iar la drum… 🙂

6 răspunsuri »

 1. Holaaaa!

  No, mărturisesc că sunt gelos de căte ori văd anunțurile pe facebook. Sunt convins că sunt experiențe de viață, nu doar excursii 🙂
  Zi dulce, Iulia!

  Apreciază

  • Hei Marin,
   Așa-i, facebook-ul ține evidența. Nu știu dacă experiențe de viață, dar am cunoscut mulți oameni faini, am strâns niște relații deja existente și am reluat legătura cu foști colegi. Oamenii interacționează altfel când sunt în excursii / vacanțe. Sunt mai relaxați și mai deschiși.
   În plus, am ajuns prin niște locuri în ultima perioadă înspre care probabil nu mi-aș fi îndreptat pașii, în mod special, niciodată. Nu sunt tocmai pe listele turistice de top, dar sunt locuri minunate.

   Zi frumoasă și ție!

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s