Feedback pe dos

De ce îi doare pe oameni capu’, în mod activ, de orientările sexuale ale altora? Urmăresc pe youtube un channel (canal haha) dedicat științei, în general. Se numește AsapSCIENCE și mi se pare că oamenii ăștia au găsit o metodă foarte bună de a împărtăși cu ceilalți informații, teorii, date științifice. Și fac asta într-un mod… nu plictisitor! Profesori buni.

De curând, au decis să își arate și chipul, chiar și-au făcut un al doilea canal unde își propun să dezvolte mai mult anumite subiecte. Toate bune și frumoase, până la un punct. Pe lângă feedback-ul normal pe care l-au primit, multe comentarii erau sub forma unor afirmații sau întrebări insistente de tipul „Are you gay?” – formulate mai simplu sau mai complex, mai banal sau mai ostentativ și agresiv.

Da, tipii sunt genul „drăgălași” și pricep de ce oamenii s-au gândit imediat la orientări sexuale. Deși, ar fi bine de știut că există diferențe între un bărbat efeminat și unul gay, că homosexualitatea nu presupune automat anumite caracteristici comportamentale vizibile și evidente ș.a.m.d. Ar mai fi bine de știut, așa, de dragul empatiei și al bunului simț, că în caz că bărbatul nu e gay, e posibil să se simtă ofensat de întrebările tale insistente și nepoliticoase. În primul rând pentru că nu te privește, e viața lui intimă, în al doilea rând pentru că te iei de sexualitatea lui (eventual îi negi masculinitatea).

Și da, se pare că cel puțin unul dintre ei chiar e gay. Dar nu asta e ideea. Oamenii ăștia se străduie săptămână de săptămână să scoată puțin câte puțin oamenii din ignoranță. Depun efort în a face un video în care să îți explice ție, Gigelule, cum funcționează lumea, universul, planeta, cum îți funcționează ție creierul, de ce au loc anumite fenomene. Și explică frumos și cu răbdare, ca pentru un copil de 10 ani. Iar primul lucru pe care te gândești să îl scrii, pe post de feedback, e o întrebare insensibilă formulată răutăcios, despre un subiect care nu te privește.

Cred că e doar o fațadă a unui fenomen mai mare, de altfel. Pe oameni îi interesează viața amoroasă a actorilor, de exemplu, și nu cariera lor în domeniul care i-a făcut celebri până la urmă. Ne interesează dacă X muzician și-a petrecut vacanța pe vreo insulă, și nu calitatea muzicii pe care o produce. Ne interesează dacă nu-știu-care scriitor avea un caracter moral demn de admirat sau nu, conform propriilor noastre idei despre cum ar trebui sau nu ar trebui să fie cineva, și nu opera propriu-zisă.

Ca să nu fiu prea extremistă, zic că e normal oarecum să ne intereseze, să fim curioși de un om, ca întreg. Îmi plac autobiografiile sau jurnalele de numa! Dar mi se par cu susul în jos toate situațiile în care se pierde din perspectivă esențialul, în care nu se poate face distincție între cele două sau mai multe planuri din viața omului respectiv.

Ei au ajuns celebri pentru că au ceva de oferit. Ar fi interesant să îi judecăm în funcție de asta, nu în funcție de viața lor amoroasă și sexuală, de personalitatea pe care și-o manifestă în timpul lor liber, de moralitatea de care dau dovadă sau nu, etc.

Reclame

9 gânduri despre „Feedback pe dos

 1. Mie imi plac barfele de genul cine-i incurcat cu cine. Nu ma intereseaza ce face, cat face, unde sta ci doar cu cine e incurcat. Probabil avea dreptate un amic de-al meu care a zis acu cativa ani ca incep sa gandesc deja ca o pitzi. Foarte bine.

  Apreciază

  1. De obicei, capacitatea de intelegere a oamenilor din jurul tau si a ce se intampla in general, e folositoare asa doar, prin ceea ce e: intelegere.
   Dar eu sunt curioasa, pe tine te ajuta cu ceva ca tot diseci psihicul feminin? La modul concret ma refer. Asta apropo si de un articol scris de stimabilul de mai jos, nu cu mult timp in urma.

   Pe tine te intereseaza cine cu cine e incurcat pentru studiile si analizele tale pe relatii. Nu am vazut vreo pitzi care sa extrapoleze observatiile specifice, sa traga concluzii de natura sociala, sa analizeze cauze, motive, eventual efecte si impact la scara mai larga a unor chestii de genu.
   Ce vreau sa zic e ca mai ai cale lunga de batut. Succes 😛

   Apreciază

   1. „Dar eu sunt curioasa, pe tine te ajuta cu ceva ca tot diseci psihicul feminin? La modul concret ma refer.”

    Pot stii cu o mare probabilitate ce se va intampla. Asta ma scuteste de dureri de cap. Ma face sa continui cand are rost, ma face sa ma opresc cand nu are rost etc. La inceputuri nimic nu parea sa aiba sens si totul „se intampla” aleator. Mancam ce cadea din cer.

    Sarumana!

    Apreciază

 2. Apa e uda, cerul e albastru, prsotii cand n-au nimic de comentat si ai mananca, o sa se ia de detalii nesemnificative.
  Pe de alta parte cred ca e ceva natural, acelasi lucru se vede in clipul asta;

  Oamenii vad o chestie iesita din comun, si uita de ce se uitau la film.

  Apreciază

 3. Uneori am impresia ca cea mai mare bucurie a oamenilor este sa-i analizeze, sa-i judece si sa-i condamne pe ceilalti. Indiferent ce faci, daca nu esti ca ei, nu e bine.
  Nu stiu cum se numeste „boala” asta: limitare, rautate, invidie, plictiseala?

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s