Before and after

Circulă pe internet (facebook) o mulţime de linkuri înspre diverse articole, iar unele te zgârie pe ochi ostentativ, fiind distribuite în exces de un număr mai mare de persoane. Aşa am ajuns să analizez, împreună cu un prieten, imaginile dintr-un articol, care imagini erau sub forma „before & after”. Ideea era că ia uite ce poate face un make-up artist dintr-o femeie obişnuită (era să scriu ordinară, haha). Diferenţele erau colosale, de multe ori, nici măcar trăsăturile de bază cum ar fi forma buzelor sau a ochilor nu mai rămâneau la fel. Practic, mi se părea că văd nu o tranformare a unei persoane, ci două persoane diferite. Rezultatul final erau nişte fotografii bune pentru o copertă de revistă. Ca informaţie suplimentară, prietenul ăsta al meu mi-a adus la cunoştinţă faptul că femeile respective nu erau chiar la întâmplare, ci erau actriţe din filmele pentru adulţi.

De aici şi mărturisirea lui, pe care am mai auzit-o de la un alt prieten, recent, cum că e tot mai dezamăgit de faptul că i se spulberă iluziile pe care le avea în legătură cu femeile. Şi că ar vrea să mai vadă fetele şi femeile prin aura aia de perfecţiune şi fineţe prin care le filtra când era copil-adolescent.
Nu prea am acordat multă atenţie subiectului niciodată, dar bănuiesc că o fi aşa… La fel ca noi, şi bărbaţii cresc, încă de mici, cu un ideal în cap, aparenţele sociale îi învaţă că femeile sunt într-un anumit fel. Mereu curate şi îngrijite, mereu perfect epilate, mereu învăluite într-un parfum plăcut, mereu senzuale şi/sau măcar gentile, sensibile. Pe măsură ce cresc, îşi dau seama că nu e chiar aşa, cel puţin nu e aşa mereu, nici măcar în cazul acelor femei considerate un ideal de feminitate sau frumuseţe. Sigur, filmele porno îşi aduc contribuţia la crearea sau menţinerea unei astfel de iluzii, dar nici restul mass-mediei nu se lasă mai prejos. Şi ne place să credem ce vrem, ce se pliază pe aşteptările şi dorinţele noastre.

Şi uite aşa ne lovim de realitate, ăăăhm, stai că vorbeam despre bărbaţi. Ei se lovesc de realitate şi li se instalează un sentiment crunt de dezamăgire. Şi cred că putem rezona cu asta. Faptul că noi, femeile, creştem cu imaginea făt-frumosului în minte, nu e vreun secret. Şi noi avem impresia că bărbaţii sunt într-un anume fel. Mereu puternici, mereu decişi, mereu capabili să rezolve problemele, mereu raţionali. Şi descoperim că nu e chiar aşa, nu mereu, nici măcar în cazul celor care ar avea trăsăturile respective de obicei.

Clişee şi iluzii. M-au uimit şi pe mine imaginile respective, da. Şi, în ceea ce mă priveşte, e un exemplu de „aşa nu”. Nu sunt împotriva machiajului, dar în momentul în care încep să nu mai arăt ca mine, devine creepy – oricât de perfectă mi-ar deveni faţa. Oricum purtăm măşti sociale, nu vreau şi faciale. Dincolo de dezamăgire şi o palmă bună de la realitate, însă, cred că astfel de imagini de tipul „before & after make-up” pot fi văzute şi din perspectiva faptului că orice femeie, chiar şi urâta aia de care ai râs tu ieri în sinea ta, poate fi diva pe care o admiri pe vreun ecran sau prin paginile unei reviste.

Eu una m-am săturat să trăim în iluzii, să ocolim şocaţi adevărul. Ăştia suntem, femei şi bărbaţi. Falsul nu ar trebui să fie un standard de atins şi nici considerat a fi normalul. Au demonstrat mulţi deja că oricine poate atinge standardul ăla, chiar şi dacă îi e plină faţa de coşuri. Orice poate fi ascuns, acoperit sau, de preferinţă, vindecat.
A tinde înspre perfecţiune, indiferent de cum ar fi aceasta definită, e normal în ceea ce-l priveşte pe om. Şi putem să ne bucurăm când cineva se apropie de asta, fie şi prin machiaj sau alte tehnologii. Dar să fim dezamăgiţi când „descoperim” că realitatea e alta? Asta spune multe despre cât de falsă e societatea pe care am construit-o. Noi ar trebui să ştim care e realitatea, nu să o descoperim uimiţi, şocaţi, iar apoi dezamăgiţi… Tot dansul ăsta prin care ocolim adevărul ne face să stagnăm într-un cerc vicios.

Reclame

5 gânduri despre „Before and after

 1. Hey!

  Hmm…să ştii că eu nu am crescut deloc cu vreo imagine idilică a femeii care să mi se spulbere pe vreme ce creşteam 🙂 Cred ca trebuie găsit echilibrul dintre machiaj şi îngrijire. Apoi, cred ca trebuie sa scoatem din mentalul colectiv nevoie femeii de a seduce barbatul cu orice pret.
  Duminica placuta, Iulia!
  P.S.: ma bucur sa citesc postari pe vremea soarelui si nu a lunii 😛

  Apreciază

 2. Modul in care fiecare construieste cu migala imaginea perfecta pentru ceilalti nu este ceva negativ neaparat. Pentru ca daca nu ar exista exemplul asta cei care gandesc la fel ca tine, sau ca mine, nu ar avea posibilitatea sa remarce importanta naturalului. Simplul faptu ca noi, „ceilalti” realizam asta, acuzam intr-un fel sau altul, comportamentul asta, este ceva pozitiv. Superfalsitatea asta te ajuta sa stii daca merita sau nu sa deschizi o poarta catre un anumit om sau catre anumite cercuri…

  Interesant, bravo!

  Apreciază

 3. Mi-e greu sa cred ca un barbat se trezeste abia la maturitate ca femeile nu sunt chiar perfecte. Mai ales ca el creste zi de zi alaturi de o femeie…de mama lui. Cand prepara ciorba la bucatarie, tot coafata si parfumata sta? Cand iese de sub dus, iese direct fardata ca pe copertile revistelor?
  Iar fetitele au mereu in preajma un barbat…pe tatal lor pe care il vad in fiecare zi, in diverse ipostaze. Cum sa viseze la Feti-Frumosi? Chiar daca ei chiar exista(cel putin fizic). :))

  Iulia, realitatea e de multe ori prea dura. Nu toti o suportam. Uneori ne ascundem de adevar intreaga viata… Mie nu-mi place de ex. ce vad pe strada. Si am renuntat sa mai port ochelarii… Crede-ma, e mai suportabil asa. :))

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s