din sesiune (II, III ??)

Standard

cred ca am mai avut candva un titlu identic.

Nu ma pasioneaza psihologia organizationala (sau a muncii sau a personalului), insa citesc de zor pentru examen si capitolul despre conformitate include multe  aspecte care m-au fascinat anul trecut, la cursul de psihologie sociala.
Deci, idee buna de pastrat prin sistemele mnezice:

,,Cu cat mai mare este frica de a fi discriminat, cu atat mai mare este mania impotriva deviantilor. Frica de a fi respins este dublata de frica de a nu discrimina suficient deviantii”

(Sofia Chirica – Psihologie Organizationala. Modele de diagnoza si interventie, cap. II)

Reclame

2 răspunsuri »

  • Hahah :)) Imagineaza-ti cum suna azi-noapte, dupa ore de lectura intensa. Dar asta e una dintre frazele alea super-usor de inteles si decodificat (cred ca m-am stricat de cap). Tu nu ai nici intreg contextul ideii.

   Cum ziceam e la capitolul despre conformitate, aici raportata la deviantii de la normele, valorile, interesele grupului s.a.
   Citatul face referire la persoanele care au tendinta de conformare si care, manati tocmai de frica de a nu fi ei insisi discriminati, dezvolta niste atitutini clar impotriva deviantilor. Deci frica acestor persoane de a nu fi respinse de grupull din care fac parte creeaza/vine la pachet si cu teama ca poate nu ii discrimineaza suficient pe care care deviaza de la grup (iar aici, poate fi vorba de sisteme totalitare, autoritariste, sau gasca de la coltul strazii).

   Sunt curioasa daca e mai clar acum :)) Mi se pare bine de tinut minte, sa stii ca cei care discrimineaza sau resping deviantii, de multe ori sunt manati poate tocmai de frica de a nu fi ei insisi respinsi de grupul din care fac parte, grup care nu accepta abaterile si devierile.

   Raportat la tine, din cate am observart, discriminator sigur nu esti. Discriminat, n-as putea zice – depinde cum te simti si daca, obiectiv vorbind, ai fost/esti discriminat. Asta pentru ca ,,deviant” imi pari 😛 Desigur, astea trebuie raportate mereu la un grup (deviezi… de la ceva anume). Eu acum ma raportez la societate, in general (nu esti tocmai genul care se conformeaza automat la normele societatii, doar pentru ca… – iar asta e o chestie buna in contextul de fata, ,,deviant” aici chiar nu are sens negativ, ci dimpotriva parca)

   Oricum, ca sa iti faci o idee despre starea de spirit a mea si a colegilor mei:

   Asta in momentele bune, iar in momentele de disperare:

   🙂 Maine am examenul. In rest, toate bune. O zi frumoasa sa ai, Marin! 😀

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s