Fac ce vreau!

Facem prea multe lucruri din inerţie şi ne căutăm pe noi înşine prea mult în trecut. Eu una, cel puţin, am făcut asta prea mult. Nu ştiu dacă ,,prea mult” comparativ cu alţii, dar raportat la cum privesc acum lucrurile. De fiecare dată când mă simţeam pierdută, am încercat să revin la acele lucruri care cândva mă făceau fericită – sau cel puţin mă ţineau la linia de plutire. Şi asta e ok, e în regulă, dar mă durea atât de tare când vedeam că nu mai au acelaşi efect. Unele au sens şi acum, altele doar parţial, altele chiar nu mai au nici un efect asupra mea. Şi asta poate fi debusolant.

Să mă plimb, să descopăr lucruri şi locuri noi, să stau în natură – încă funcţionează, mă linişteşte, uneori mă entuziasmează. În schimb, de exemplu, să mă joc la chitară nu mă animă la fel de mult ca în urmă cu câţiva ani. Şi nici să îi ascult pe alţii cum cântă (alţii pe care îi ascultam mai demult, live, şi îmi plăcea foarte foarte mult). Nu ştiu de ce, căci muzica are încă un efect puternic asupra mea, însă trebuie să fie ceva foarte special la persoana care cântă în faţa mea încât să chiar ,,mişte“ ceva în mine. Să cânt eu are un efect de nostalgie amestecată cu linişte. Dar nu mă mai animă la fel. Nici să sculptez nu mă mai atrage – dar asta încă trebuie (re)testat, pentru a vedea efectul.

Sunt doar câteva exemple. Poate fi debusolant, când te cauţi pe tine, să nu te mai regăseşti nici măcar în acele lucruri care contau cândva atât de mult. Şi te tot agăţi de ele în speranţa că te vor ajuta. Te întorci la rădăcini, cum s-ar spune. Dar poate rădăcinile alea au luat-o într-o altă direcţie, iar tu continui să faci lucruri din inerţie, doar pentru că la un moment dat au însemnat ceva. E greu să treci mai departe şi să descoperi ce te face ACUM, azi, în acest moment fericit.

Şi continui să te întâlneşti cu oameni pe care nu îi chiar vrei în preajma ta, dar dacă tot ai făcut-o atâţia ani, de ce nu? Pentru că nu mai vrei, uite de-aia!!

Cam gata. Nu mă mai identific şi nici nu mă asociez cu lucruri sau oameni doar pentru că am făcut-o deja la un moment dat. Unele lucruri rămân mereu (aproape) la fel, da. Altele se schimbă şi fac loc pentru altceva…

(Sper că e clar pentru toată lumea că nu mă pricep la titluri. Articolul de faţă a pornit de la o discuţie cu un prieten, care se uita la un serial şi zicea că nu îi chiar place, dar dacă tot a început să se uite… Nu e prima dată când vorbim noi despre ,,vreau” şi ,,trebuie“. E şi el frustrat că nu poate face ce vrea, în general. Dar e suficient să arunci o privire asupra ta şi să vezi că tu eşti primul care îţi pui lanţuri – făcând lucruri şi stând în preajma unor persoane de care nu îţi chiar place, pe care nu le chiar vrei. Dar dacă tot eşti acolo, dacă tot ai început, dacă tot au avut cândva efect…, poate şi acum. Mda. M-am revoltat şi am zis ca fac fix ce vreau. Adică nu mai fac ce nu chiar vreau,  na!)

27 de gânduri despre „Fac ce vreau!

  1. No, mie tot imi place sa ma uit la meciuri, sa joc FIFA din cand in cand, sa citesc ca un nebun, sa fiu singur, sa mananc varza si ceai cu branza si multe altele…mai erau, insa le uitai 😀 Ahh, siii…apropo de seriale, azi am inceput sa ma uit la Millenium cu Lance Henriksen. E o datorie catre mine, mi-am promis asta de multa vreme. Deci, uneori e bine sa fii egoist, Iulia 😀 Sa ai o duminica de visa si sa faci ce vrei tu 😀

    Apreciază

  2. Eu am facut dintotdeauna doar ce am vrut. Chiar si la job…de aceea mi l-am si ales pe acesta. 😛
    Dar cel mai bine ma simt pe blog, acolo chiar e locul meu de joaca unde nimeni nu-mi impune nimic, acolo unde niciodata nu TREBUIE SA.

    Apreciază

    1. Hehe, stiu ca nu dai detalii despre jobul tau, dar oricum… e bine ca iti satisface intr-o oarecare masura nevoia asta de a face lucrurile cand si daca vrei.
      Nu m-am gandit la blog din perspectiva asta neaparat, dar cred ca se aplica putin si in cazul meu ce spuneai tu… blogul imi confera o oarecare libertate de a spune ce vreau, cel putin.

      Apreciază

  3. multe lucruri le facem din inertie. si dese ori avem temeri cand trebuie sa luam atitudine sa avem initiativa de a face ceva nou…ne blazam in timp fara sa ne dam seama, iar cand o facem ne resemnam fara sa mai credem ca putem iesi din asta.

    Dar eu cred ca asa cum toate lucrurile au un inceput, toate au si un final mai mult sau mai putin fericit…gasim mereu lucruri noi care sa ne placa, cunoastem oameni noi, sutem pusi in situatii diferite si trebuie sa luam decizii „fericite” fie ca vrem fie ca nu vrem.

    O sa treaca, doar trebuie sa luptam in fiecare zi sa fie bine!

    Apreciază

    1. Da, asa-i Pato… Cred ca cei mai multi dintre noi avem o problema cu ,,sfarsiturile” sau cu schimbarea, in general.

      Chestia e ca uneori nici macar nu e o lupta, uneori tot ce ai de facut pentru a-ti fi bine e sa nu faci lucruri pe care nu le vrei cu adevarat.

      Apreciază

  4. Hmmm… nu stiu de ce dar mie imi pare ca undeva, printre randuri, detectez o urma de „Da-mi, Doamne, puterea sa CHIAR fac ceea ce zic”. Ma refer la debarasarea de tot ce e „agatzat”, automatism, nonsens, neplacere sau durere.

    Uite. Ceea ce ne face fericiti, stim f bine, nu e nevoie sa cautam. Ceea ce cu adevarat ne place si ne caracterizeaza sunt segmente din radacinile noastre, sunt parte de nezdruncinat din ceea ce suntem noi, sinele nostru.

    Restul, poate ca sunt placeri efemere, unele poate de durata DAR care trec, nu raman, nu avem nevoie de ele pentru a fi fericiti, pentru a fi noi insine. Sunt bucatele complementare noua, in functie de starea de moment in care ne aflam. Si e vorba de lucruri, activitati, senzatii, oameni.

    Eu nu am automatismul de care tu zici, in sensul acela nevinovat si inconstient. Dar continui sa imi calc pe inima si sa mentin unele chestii doar pentru a nu rani pe altii. Insa pana la un punct, pentru ca daca as face sau as zice lucruri in care nu cred, ar fi ca si cum as minti acei oameni si m-as trada pe mine. Si nu-mi pot bate joc de ceilalti si de mine in acest hal.

    De ranit…oricum ranim si vom fi raniti. Si tot asa cum avem un surplus de chestii ce ne fac nefericiti si de care trebuie sa ne debarasam, tot asa vom avea si o lipsa de anume lucruri si oameni care orice sa facem, dar ORICE, tot nu vom fi completi, fericiti, intregi, vreodata, fara de ele.

    Apreciază

    1. Daaaa… Uneori ma intreb daca sunt eu foarte transparenta, sau pur si simplu intelegi tu foarte bine din ce zona a fiintei ies astfel de ganduri la suprafata. De multe ori scriu tocmai pentru a-mi da un surplus de avant pentru a face anumite lucruri, pentru a nu uita, un fel de reminder. Nu sunt in stadiul in care sa fac ce vreau, nici macar in stadiul in care sa nu fac lucruri pe care nu le chiar vreau. Dar vreau sa ma debarasez de automatisme inutile, de lucruri care stau ,,fortate” si cu efort in preajma mea. Uneori, renuntarea face bine, te elibereaza (poate e stupid, dar atat de bine m-am simtit doar pentru ca am renuntat la un part-time job care nu ma mai incanta, desi candva, in urma cu ceva ani, chiar imi placea – e un mic exemplu).

      Probabil ca asa e, avem partile noastre de nezdruncinat care ne fac sa FIM si atat, si cred ca acolo e si implinirea si fericirea, sa poti fii tu.
      La restul ar trebui sa ne raportam ca la ceea ce sunt: lucruri efemere, experiente, momente care vin si pleaca. Imi place cum ai explicat tu 🙂

      E greu cand ceea ce ai vrea tu intra in contradictie cu oameni dragi tie… Teama de a nu-i rani pe altii e poate cel mai justificat motiv pentru a-ti calca pe inima, cum spui tu. Pana la un punct, da… Cred ca asta e si o dilema pentru mine oarecum, uneori calci atat de mult pe tine si ignori ce vrei, incat ajungi sa nici nu mai stii ce vrei tu de fapt (si ce nu).

      Apreciază

  5. Scuze dar nu stiu de ce a aparut cu irsss mai sus. Poate pt ca atunci cand am facut contul m-am cam incurcat si am facut vreo 5 pana m-am prins de smecherie. Si acum imi apar toate variantele. Precum pacatele din trecut…
    Stii tu care sunt.

    Apreciază

Lasă un comentariu