Timp pentru lectură

Prin februarie, imediat după sesiune, m-a cuprins o foame de cărţi – pe care o mai resimt şi acum, deşi m-am mai temperat. Am experimentat un alt gen de literatură, unul pe care nu îl mai abordasem până acum (nu îmi amintesc cel puţin, sau nu fac legătura cu vreun titlu).
M-am temperat din lipsă de timp. Lucrez în weekend-uri, iar în timpul săptămânii încerc să mă ocup de facultate, într-un mod cât mai activ. Până la ora actuală, am reuşit să fiu la zi cu toate (articolele ştiinţifice recomandate, lecturarea bibliografiei obligatorii, îndeplinirea sarcinilor de lucru + proiecte). E mult de citit şi de solicitat creieraşul pentru facultatea asta, încerc să îmi organizez activităţile şi timpul cât mai eficient. Nu renunţ însă la lectură, chiar dacă încetinesc ritmul, chiar dacă îmi ia mult mai mult până termin o carte.

Azi am ochit o leapşă la Iulia Kelt, şi mi-a venit poftă să vorbesc despre cărţi (chiar dacă pe fugă doar). Îmi imaginez leapşa asta ca pe o intersecţie a timpului cu preferinţele noastre în materie de cărţi (sau orice altceva). Noi experienţe aduc noi preferinţe şi, mai ales, noi dorinţe.
Leapşa e una simplă şi scurtă, dar simt nevoia să folosesc mai multe cuvinte decât cele necesare. Nu am mai vorbit de mult.
1. Ultima carte citită (încă în curs de lecturare) şi cea la care m-am blocat de vreo două – trei săptămâni este Jane Eyre. Mi-a fost recomandată de nenumărate ori, de diferite persoane, iar luna trecută mi-am făcut-o cadou, alături de alte câteva cărţi. Nu ştiu încă ce o fi cu ea, mă întristează. Am parcurs doar vreo sută de pagini, încă nu mi-a captat atenţia în mod special.

2. Cum spuneam, am abordat un gen de literatură străin mie până acum: SF. Dacă de astfel de seriale tv nu sunt tocmai străină, opere literare nu am mai ,,gustat” anterior. Aşadar, dintre ultimele cărţi citite, recomand cu mare drag Sfârşitul copilăriei, de Arthur C. Clarke. Cartea asta s-a jucat cu o trăsătură specială a omului: curiozitatea. Şi m-a ros curiozitatea pe tot parcursul lecturii. Iar răspunsurile primite mi-au stârnit şi mai multe semne de întrebare. Mă bucur că am optat pentru această carte, ca primă experienţă SF literară. Am scris despre carte aici, mai detaliat.

3. Şi pentru că mai mereu suntem cu gândul la viitor, ne facem planuri (şi liste), în mod normal, următoarea carte pe care o voi citi este fie Golem, fie Femeia nisipurilor. Le am în bibliotecă, au rămas necitite. Însă, cum aleg ce citesc în funcţie de moment, chef, stare de spirit, mofturi şi toane… e foarte, foarte posibil să urmeze altă carte. Nu e ca şi cum nu aş avea de unde să aleg 🙂

Să ne spună, dacă doresc (şi cum doresc), despre cărţi trecute, prezente şi viitoare: Cătălina, Marin, Misce, Nuage, Răzvan, Nice (poate îl convingem pe Dragoş să se mobilizeze, hehe) şi oricine mai doreşte.

14 gânduri despre „Timp pentru lectură

  1. Buna dimineata, Iulia! S-a notat, e deja pe lista ca urmatorul articol de pe blog….Femeia nisipurilor suna interesant, am impresia din ce am trait pana acum ca am si intalnit-o:P

    Ti-as spune ce citesc acum dar stric supriza 😀 Sa ai o zi plina de frumos si de lectura!

    Apreciază

  2. Cred ca am citit si eu Jane Eyre, dar simt ca a trecut o eternitate de atunci. Nu pot spune ca m-a atras in mod deosebit… Cat despre Dragos, da, a fost de acord sa realizeze lepsuta asta(am gasit-o initial pe un alt blog, ceva mai complexa si i-am trimis intrebarile pe mail). Sa speram in miracole. 😛

    Apreciază

  3. He he dacă-i vorba de cărţi eu vorbesc cu cea mai mare plăcere 🙂
    Ultima carte citită a fost Guillaume Musso – Ce-aş fi eu fără tine ? care mi-a plăcut extraordinar de mult, defapt toate cărţile scrise de el mi-au plăcut pe care o şi recomand.
    Următoarea carte pe care o voi citi este „Fetele bune ajung în rai, fetele rele ajung unde vor” 😀 Sper să fie interesantă 😀

    Apreciază

    1. De Guillaume Musso nu am mai auzit, m-ai facut curioasa si am trecut pe listuta 😛
      ,,Fetele bune ajung….” nu era ceva film ? Imi suna tare cunoscut titlul dar nu stiu de unde, ce, cum.

      Apreciază

      1. Era telenovelă defapt 😆 ( eu n-am auzit de film) acum e folosită ca şi zicală 😀
        Am citit-o. E o carte despre cum o fată bună să devina rea 😆 Adică să nu se mai lase călcată în picioare, să-şi spună dorinţele şi să şi le îndeplinească şi în general să pună piciorul în prag. Cartea este apărută în ’96 ( sau ’93, nu mai reţin bine) deci nu ştiu cât se mai potriveşte şi în ziua de azi 😀 Dar a fost educativă, cel puţin pentru mine.

        Apreciază

  4. Urmeaza sa citesc si eu Jane Eyre, acum am citit tot de surorile Bronte, adica de prima, Anne, cartea Agnes Grey. Chiar nu m-a impresionat cu nimic, numai ca se termina intr-o nota prea tragica, asta ar fi singurul lucru notabil.

    Apreciază

    1. Chiar discutasem despre operele surorilor Bronte cu tine, cu ceva timp in urma. Sa inteleg ca ti-ai cumparat colectia pana la urma? 🙂 Eu inca nu am terminat Jane Eyre, sunt curioasa cum ti se va parea si tie. Momentan, chiar nu mi-a starnit pasiunea aceea care ma cuprinde la acele carti care imi raman dragi pentru totdeauna. E un drum anevoios, dar vreau sa vad ce descopar la sfarsitul lui.

      Apreciază

      1. Inca mai cumpar la colectie, cea mai mica dintre surori nu m-a dezamagit , mai ales cu cea de a doua carte ”Necunoscuta de la Wildfell Hall”. Acum citesc o carte scrisa de Charlotte Bronte – ”Shirley” dar are un inceput destul de plictisitor. Sper sa am rabdare sa o termin

        Apreciază

        1. Cea mai mica fiind Emily sau Anne ?
          Hihi, si Shirley mi-a fost recomandata de multe ori. Si Jane Eyre mi se pare ca are un inceput destul de greoi, probabil o fi un pattern in scrierile ei. Sper sa devina mai interesant pe parcurs.

          Apreciază

  5. Ce bine e cand gasesti din ce in ce mai multe persoane care adora sa citeasca sau trec asa cum ai zis si tu printr-o foame de citit. E bine daca o carte incepe sa te plictiseasca sau sa iti taie din elan sa o lasi si poate reusesti sa o termini mai tarziu.

    Apreciază

Lasă un comentariu