20 de gânduri despre „Dezvoltarea prenatală şi consumul social de alcool

  1. chiar astazi mi-a spus o fetita ” copiii sunt cei mai importanti pentru parinti” – mare adevar, eu zic ca suntem responsabili pentru ei din momentul creerii, sa-i ferim de orice factor care le poate face rau pentru ca sunt cei mai importanti, sunt fiintele cele mai minunate si importante

    Apreciază

    1. Dexule, tragi concluziile care iti convin, sau cum? :)) Ma faci sa lecturez in detaliu si studii ce vizeaza ambii parinti. In principiu, daca esti betiv notoriu, transmiti o oarecare vulnerabilitate/sensibilitate la alcool viitorului tau copil. Stii tu, zestrea.
      Dar na, vestea buna e ca poti sa bei pe sangele si genele tale cat vrei, dupa ce ai facut copilu’. Ca inafara de comportamente deviate nu ii mai transmiti nimic (biologic, ma refer) 😛

      Apreciază

    1. Macar stii o treaba 😛

      Depinde la ce te referi prin ,,buna”. S-a discutat foarte vag la facultate studiul cu pricina si i-am vazut si interpretarea in mass-media (interpretare eronata). Din cate am inteles, berea e buna pentru lactatie in sens cantitativ, insa nicidecum calitativ…

      Apreciază

  2. Cat de nociv poate fi alcoolul in timpul sarcinii! Eu auzisem ca e bun pentru sanatate un pahar de vin rosu pe zi. Niciodata nu am fost in stare sa consum atat de mult alcool. Nici chiar sangria, care e mai mult un fel de punch. Pur si simplu organismul meu nu-l tolereaza. Nu pot sa-mi explic de ce. 😯

    Apreciază

    1. E interesant faptul ca nu poti tolera alcoolul, nici chiar in cantitati reduse. Cred ca aici depinde de fiecare persoana in parte, unii sunt afectati intr-o masura mai mare, altii deloc. Pentru unii e ok in cantitati micute, pentru altii sub nici o forma. Vinul rosu nu urca tensiunea? Nu stiu sigur, insa cautand pe internet despre hipotensiune, se recomanda tocmai vinul rosu (de aici as trage concluzia ca nu e ok pentru cei cu hipertensiune). Deci cu siguranta depinde de afectiunile si starea de sanatate a fiecaruia…

      Apreciază

  3. Hey 🙂 Eu zic ca totul tine de responsabilitate, de echilibru si de inteligenta. Orice activitate a femeii insarcinate afecteaza, pozitiv sau negativ, copilul nenascut 🙂

    Foarte interesant articolul tau!

    Apreciază

    1. Ma bucur ca l-ai gasit interesant, Marin. Am evidentiat aici modul in care un anume comportament social poate influenta negativ copilul, insa asa cum bine ai zis, exista si activitati care pot influenta pozitiv 😀

      Apreciază

    1. bun-venit pe-aici, crip!
      Intrebarea ta, banuiesc, e retorica (si chiar bine-venita), pentru a sublinia un fapt – organismele respective bineinteles ca exista si au viata. In randurile de mai sus, am pus ,,viata” in ghilimele, insa probabil trebuia sa explic in ce sens am folosit cuvantul.
      M-am referit la aspectul functional al vietii, intr-o oarecare masura, si la cel de viata umana. Sigur, o ,,adunatura de celule nediferentiate”, cum i-ar spune unii, e viata. Insa in ce masura e viata unei persoane, a unui om? Caci existe diferente intre specii, si poate unele organisme nu au nevoie de anumite organe pentru a trai, pentru a fi viabile, insa noi, ca specie, avem anumite caracteristici. De aici pornea intrebarea.
      Si atunci, intrebarea e daca simplul potential de a deveni candva om (peste o luna- doua, conform unui program genetic) e momentul-prim al devenirii noastre sauuu… o fi cand efectiv ne diferentiem ca organism, si devenim functionali.
      Eu mi-am asumat deja una dintre ,,pozitii”, in timp ce discutam cu cealalta persoana 😛 Eram curioasa cum vad si altii acest aspect. Mai mentionez ca nu e vorba de vreo subestimare a ceea ce ,,viata” reprezinta (fie ca e fiinta umana sau o simpla celula), ci o curiozitate specifica vizavi de specia noastra.

      Apreciază

    1. Fotografia e intr-adevar extraordinara, emotionanta…
      Ce mi-a atras apoi atentia e faptul ca in respectivele tari (civilizate…), avortul se face inclusiv la 5 luni de sarcina. Mi se pare ingrozitor. Dupa cate am citit in ultima perioada, chiar si perioada maxima de 3 luni, o gasesc prea ,,extinsa”. Si o luna e mult…
      Ca sa fie clar, personal, nu sunt pro-avort si, repet, nu din perspectiva avortului imi pun intrebarile respective.

      Apreciază

  4. nici nu stii cat ma bucur pentru raspunsul tau …
    De ce oare oamenii , atunci cand isi doresc un copil si afla ca mama a ramas insarcinata, inca din primele zile ei se uita cu drag la burtica si se gandesc ca acolo e copilasul lor , chiar daca el nu e decat o semincioara , un ghem de celule .
    Insa atunci cand nu-si doresc copilasul , ei il cosidera altceva decat un om . Si il omoara chiar si la 5-6 luni, in conditiile in care fatul este dezvoltat si arata ca un om normal .
    Oare poate fi IPOCRIZIE mai mare ?

    Apreciază

    1. din pacate, interpretam realitatea dupa cum ne convine, atunci pe moment. Din acest motiv, un ,,ghem de celule” poate fi valoros, sau poate sa nu insemne nimic, pentru aceeasi persoana, aflata in momente diferite ale vietii. Foarte multi oameni nu au niste criterii dupa care se ghideaza, si actioneaza impulsiv, sub presiunea fricii – de multe ori, alteori e pura indiferenta… (iar cea din urma nu inceteaza sa ma uimeasca)…

      Apreciază

Lasă un comentariu