Roma: castel, mausoleu, biserici

Din Piazza San Pietro, mergând agale pe Via d. Conciliazione, ne îndreptăm sigur spre Castel Sant’Angelo. Ştii că te apropii; aruncând câte o privire pe străduţele lăturalnice, poţi observa podul de culoare cărămizie ce se încadrează armonios în trafic. Castelul e poziţionat pe malul drept al Tibrului – podul S. Angelo, proiectat de Bernini, afirmându-se ca direcţie principală de acces. Construit iniţial ca mausoleu pentru împăratul Hadrian, devenit apoi fortăreaţă papală, azi, clădirea a devenit muzeu.
Nu ştiu ce m-a atras mereu la Castel. Poate prima impresie contează – în acest caz, prima impresie, micuţă, fiind harta. Grădinile, spaţiul verde din jurul castelului, îngrădite fiind, pe hartă apar ca o formă stelată. Apoi, e Podul. Ponte S. Angelo se încadrează în rândul podurilor romantice, în viziunea mea. Am o slăbiciune pentru ideea de îngeri, iar statuile răspândite în mod simetric pe pod, atât de frumos sculptate, mă entuziasmează şi liniştesc în acelaşi timp. Iar apoi, e el, Arhanghelul Mihail, acolo sus, pe castel. Pare a fi cu adevărat acel înger păzitor de care ni se spune încă de mici. E imaginea Binelui, dar a Binelui care luptă, nu a binelui pasiv. Asta văd eu, cel puţin.









Trecând Ponte Cavour, poţi ajunge la Mausoleo di Augusto. Aflat (încă) în renovare. Speram ca anul acesta să am acces la el, dar nu a fost să fie. Totuşi, am găsit altceva, acolo, lângă mausoleu, poate nu la fel de impresionat şi nu la fel de valoros. Este unul dintre zidurile clădirii ce adăposteşte Ara Pacis Augustae.



În partea cealaltă a Romei, într-o zonă mai puţin asaltată de turişti – surprinzător, căci am găsit-o la fel de fascinantă, se află biserica Santa Maria Maggiore, proprietate a statului Vatican, una dintre cele mai vechi şi mai mari biserici dedicate Mariei. O coloană în Pza M. Maggiore şi un obelisc în Pza dell’Esquilino completează imaginea frumoasei clădiri. Aici se află şi mormântul lui Bernini, marele responsabil pentru atât de multe opere de artă răspândite prin întreaga Romă. (mi-au plăcut grifonii aflaţi la bazele coloanei)



9 gânduri despre „Roma: castel, mausoleu, biserici

  1. Savurez un frappe rece in timp ce iti citesc articolul, iar imaginatia imi zboara, purtandu-ma pe aripile timpului direct in epoca in care Bernini a construit minunatele monumente din pozele tale. Nutresc o uriasa stima si admiratie pentru artizanii unor asemenea capodopere ale artei universale…as da orice sa ajung sa le vad macar o data in viata.

    Apreciază

    1. Niceee, ma bucur ca te-ai lasat purtata de imaginatie, ma incearca aceeasi senzatie cand scrii si tu cate un articol referitor la diverse locuri minunate din lumea asta 🙂 Vei ajunge, vei ajunge, sa nu iti pierzi speranta si, mai ales, dorintaaaa!! 😀

      Apreciază

Lasă un comentariu