>Ochi

>

   Ochii reprezintǎ unele dintre cele mai fascinante organe ale corpului uman, şi nu numai. Vederea în sine este un proces fascinant şi complex. Având rolul de a detecta lumina, de a o transforma în impuls nervos, ochii oferǎ oamenilor cea mai mare cantitate de informaţie din mediul înconjurǎtor.
   Ne bazǎm pe ei pentru a ne descurca în aproape toate situaţiile, însǎ nu ştim sǎ îi apreciem cu adevǎrat. Sunt ai noştri, stau acolo înfipţi în cap şi îşi fac ,,treaba”. Însǎ atât de multe micro-elemente contribuie şi se sincronizeazǎ perfect pentru ca noi sǎ ducem o existenţǎ normalǎ. Ne apreciem cu adevǎrat ochii şi capacitatea de a vedea, atunci când ne confruntǎm cu probleme la nivelul lor. Ne întrebǎm oare cum ar fi sǎ nu mai putem vedea lumina soarelui dimineaţa, sǎ nu mai putem vedea zâmbetul oamenilor dragi din viaţa noastrǎ, sǎ nu putem aprecia vastitatea de culori şi peisaje ale acestei lumi ?
   Suntem obişnuiţi sǎ primim totul de-a gata, fǎrǎ sǎ observǎm cǎ unele lucruri sunt un miracol în sine, prin simpla lor existenţǎ.
   Înainte ca miopia sǎ mǎ deranjeze în mod activ, obişnuiam sǎ privesc cu atenţie ochii oamenilor, pe stradǎ, în autobuz, într-o încǎpere. Nu ştiu dacǎ aş putea afirma cu tǎrie cǎ aceştia, ochii, ar fi ,,oglinda sufletului”. Dar ştiu sigur cǎ ei spun atât de multe, atunci când omul tace. Poate exprimarea este prea brutalǎ, dar dincolo de ,,oglinda sufletului”, ei par a fi oglinda activitǎţii cerebrale. Sunt legaţi de creier prin nervul optic, unul dintre cei 12 nervi cranieni, şi spre deosebire de alte organe controlate de aceşti nervi, ochii au partea lor ,,de suprafaţǎ”, o parte activǎ… care poate furniza numeroase informaţii referitoare la posesorul lor.
   Îi gǎsesc fascinanţi, cǎci putem citi în ei atât starea de spirit a unei persoane, cât şi starea ei de sǎnǎtate, uneori atitudinea, alteori vorbele nerostite. Ochii par a exprima lucruri pe care gestica, mimica sau cuvintele nu reuşesc sau nu vor sǎ le exprime. Nu ştiu care o fi explicaţia. Probabil, în calitatea lor de analizatori vizuali, ei trǎdeazǎ şi reacţia la stimul pe care mediul ne-o declanşeazǎ.
   Cert este cǎ mǎ fascineazǎ de câţiva ani.. mulţi. Pentru a-i face şi mai interesanţi şi mai diversificaţi, natura a intervenit şi le-a dat diverse forme, mǎrimi, culori. Cele trei aspecte contribuie la unicitatea ochilor fiecǎrei persoane în parte. Dintre toate, culoarea ochilor mi s-a pǎrut mereu interesantǎ. Am aflat între timp cǎ responsabilǎ pentru culoarea ochilor noştri este melanina, pigment regǎsit de altfel şi la nivelul pielii şi pǎrului. Astfel, în absenţa acestui pigment, straturile de profunzime ale irisului pot fi observate, ele fiind albastre, de felul lor. Melanina în abundenţǎ determinǎ o culoare închisǎ a ochilor (cǎprui, negri). Orice cantitate ,,între” cele douǎ extreme determinǎ diversele nuanţe (ochi verzi, cenuşii, verzi-cǎprui, cǎprui deschis etc). Ei bine, cantitatea de melaninǎ este reglatǎ genetic, culoarea ochilor fiind moştenitǎ ereditar, aşadar.

   Ochii fiecǎrui om în parte mi se par o operǎ de artǎ. Pot transmite atât de multe, într-un timp atât de scurt. Doar sǎ avem ochi sǎ vedem… Nu cred cǎ am vreo preferinţǎ în ceea ce priveşte culoarea ochilor, îmi plac în aceeaşi mǎsurǎ şi cei verzi şi cei cǎprui, şi cei albaştri şi cei cenuşii. Dincolo de culoarea ochilor, este privirea. Unii ochi sunt, pe cât de ,,comuni’’, pe atât de speciali, de vii !! Alţii sunt, pe cât de interesanţi ca aspect, pe atât de goi.
   Voi aveţi vreo preferinţǎ ? 🙂  

 

15 gânduri despre „>Ochi

  1. >sunt inebunit dupa ochii, priverea sexy a femeilor… cred ca asta ma atrage prima data la o fata.Imi plac fetele cu ochi mari,expresivi la fel ca in fotografia 10 numarata de sus in jos, caprui inchis.Eu privesc fix in ochii oamenilor cand am ceva de spus, si pot sa spun ca unii chiar emana o energie, fiindca simt ca ma pierd sau altii imi inspira incredere, depinde de la caz la caz.

    Apreciază

  2. >Nu culoarea,ci forma lor conteaza. Totusi, e imposibil sa nu remarc ochii din pozele 4 si 6. Imi plac cei deosebiti, cei care reflecata bunatatea si puritatea sufletului, inteligenta, imi plac persoanele care zambesc cu ochii. Insa, de obicei, intalnesc oameni cu o privire goala, tampa, care nu transmite nimic.

    Apreciază

  3. >Daa, Nice, ai dreptate, oamenii a caror privire reflecta bunatatea si inteligenta lor atrag intr-un mod inexplicabil, fara sa fie nevoie de cuvinte. Imi plac si mie cei care zambesc cu ochii, cred ca acela ar fi un zambet total, real, sincer 🙂 Adevarul este ca foarte rar observ si eu oameni care sa nu aiba acea privire goala (sau aproape goala). Credeam ca e din cauza miopiei, ca nu mai vad eu ,,detaliile".. Insa, nu stiu, cei mai multi oameni nu transmit si paarca nici nu vor sa transmita nimic. Caci mi-e imposibil sa cred ca nu au nimic inauntrul lor…

    Apreciază

  4. >Pato, in cazul tau am remarcat ca ai aceasta afinitate pentru ochii fetelor. Mi se pare frumos, ca baiat, sa acorzi atentie in primul rand acestui aspect – sau macar sa incerci!! :)Iar contactul vizual intr-o conversatie mi se pare esential, in caz contrar e ca si cum am vorbi cu peretii. Este si unul dintre motivele pentru care nu imi place sa discut lucruri importante la telefon, de exemplu. Bravo tie ca mentii contactul vizual cu persoana cu care vorbesti. Tine in primul rand de respect si incredere… Eu ma simt ciudat cand persoana cu care vorbesc imi evita privirea, am senzatia ca as fi in plus sau ca am spus ceva jignitor, nu stiu.

    Apreciază

  5. >ai mei sunt cafenii spre negru dar recunosc că mă fascinează ochii albaștri, nu știu de ce…deși mulți îmi zic că am ochi frumoși, eu, privind în oglindă- nu văd același lucru… :(…sunt ai mei și n-am ce face :DD

    Apreciază

  6. >@Sunny girlProbabil are legatura cu faptul ca te-ai obisnuit cu ei, ii vezi in fiecare zi, nu ti se mai par deosebiti. Cred ca fiecare culoare are farmecul ei, mai ales daca privirea in sine este intesanta 🙂 Ochii inchisi la culoare, cafenii spre negru in cazul tau, au potentialul de a fi mult mai profunzi, mai patrunzatori!! 🙂 Deci, pune-i in valoare.p.s Ochii negri, chiar si cei ,,spre negru" sunt destul de rari, deci tine cont macar de faptul ca sunt mai speciali! 🙂

    Apreciază

  7. >Mama, ce de ochi frumosi pe-aici ;)). Foarte frumosi, toti, nu pot decide care-s mai frumosi, toti imi plac.Si da, ochii sunt deosebiti in orice forma, dar cel mai mult imi place cum constituie o ferestra catre sufletul omului. Poti ascunde ceva, dar intodeauna ochii vor spune adevarul, asa cum ai spus tu, trebuie doar sa privim…

    Apreciază

  8. >Hehe, ce frumos. 🙂 Nu, n-am nicio preferință, aidoma vouă caut intensitate și sinceritatea în ochii persoanelor cu care mă văd. Expresia ”îi râd ochii” la asta se referă, bănuiesc. Eu am ochii aproape negri și obișnuiam să mă desconsider într-o vreme, îi preferam pe cei albaștri sau verzi, dar am ajuns să-mi placă și misterul alor mei. 😛

    Apreciază

  9. >Cosmin, ma bucur ca iti plac toti! Asta era si intentia, sa realizam ca toti ochii sunt frumosi, mai ales daca sunt profunzi si transmit ceva, orice. Cat despre ,,ochii vor spune adevarul"… Am avut candva o discutie aprinsa pe tema asta, cu un amic. El spunea ca si ochii pot sa minta la fel de frumos precum vorbele. Eu sustineam ca nu, ca ochii sunt mereu sinceri. Realitatea e undeva la mijloc, banuiesc. Caci, ochii spun adevarul intr-adevar, dar spun adevarul posesorului. Sunt unii oameni care isi cred minciunile sau neadevarurile, fie din prostie, fie din incapatanare, fie din ignoranta, nu stiu.

    Apreciază

  10. >Misce, ma bucur tare mult ca ai ajuns la un consens cu propriii-ti ochi 🙂 Dupa cum spuneam, ochii foarte inchisi la culoare sunt o raritate, si daaa… misteriosi, intensi, profunzi! Mie imi plac foarte mult 🙂 Expresia ,,ii rad ochii" mi se pare o asociatie foarte frumoasa de cuvinte 🙂 Imi plac foarte mult oamenii care rad cu toata fiinta, inclusiv cu ochii, parca li se adauga o stralucire aparte! 🙂

    Apreciază

  11. >Vai Iulia ce frumos articol….fara sa am convingeri (cum ar fi, bunaoara, ca Pamântul e aproximativ rotund sau ca Dinamo n-o sa ajunga in veci in Liga Campionilor), as putea spune ca e unul din cele mai frumoase articole scrise de tine si care mi-a dat senzatia unui eveniment special. L-am citit cu mare placere. Iar pozele sunt superbe.Ei bine, trebuie sa recunosc faptul ca am o slabiciune pentru ochii aproximativ verzi (ca orice barbat heterosexual, cam incurc de multe ori culori asemanatoare, iar in cazul ochilor nu mi-a fost niciodata foarte clara diferenta intre 'verde' si 'albastru'), dar s-a intâmplat sa-mi frânga inima si perechi de ochi negri, deci nu e nimic batut in cuie. Odata am cunoscut o posesoare a unor ochi albastri tare ciudati: uneori erau goi, nespunând nimic, alteori sclipeau de inteligenta. Stiu persoane carora li se schimba ochii in functie de vreme sau daca … plâng. N-as vrea sa par sadic, dar in legatura cu frumusetea ochilor pentru mine imaginea ideala e a unor ochi verzi plânsi si tristi. Melancolici, nu disperati.De multe ori insa nu ma uit 'din prima' la o pereche de ochi. Trebuie sa-i cunosc mai bine pentru a suporta o privire directa. E un reflex capatat pe vremea in care eram in ciclul gimnazial si s-a intâmplat sa ma 'arda' o pereche de ochi albasti pe care i-am privit prea frontal. Am simtit atunci cum un stol intreg de fluturasi imi bâzâie prin stomac.

    Apreciază

  12. >Dragos, ma bucur nespus de mult ca ti-a facut placere sa citesti randurile de mai sus 🙂 Desi, in primele doua secunde, te suspectam de ironie, m-a incantat ce ai scris. Asta si era ideea, as vrea sa constientizam mai des ca in fiecare secunda, nu, in fiecare milisecunda, in corpul nostru are un eveniment important, absolut fascinant! Sa stii ca nici mie nu imi sunt foarte clare delimitarile dintre ochii verzi si cei albastri (poate pentru ca nu sunt foarte clare). Pana la 16 ani eram convinsa ca am ochii albastri, iar dupa o discutie luuuuuuunga in contradictoriu cu un amic, am concluzionat ca uneori imi sunt albastri, alteori verzi. Posesoarea cu ochi albastri, ciudati, ce alternau de la a fi goi la a sclipi de inteligenta, probabil alterna si ea adesea de la a fi receptiva la ceea ce se intampla in jurul ei, la a respinge orice stimul ce ar fi solicitat-o in vreun fel. Probabil 🙂 Stiu si eu pe cineva asa, dar posesorul are ochi caprui. Nu esti sadic!! Ochii plansi sunt intr-adevar mai frumosi, caci lacrimile le-au dat o stralucire aparte, dupa ce, in prealabil, i-au curatat de suferinta si de mizerie 🙂 (si la propriu si la figurat)Hehe, esti simpatic. Tine totusi cont ca nu mai esti in ciclul gimnazial… Desi, nu ar fi exclus sa te mai ,,arda" din cand in cand cate o pereche de ochi si acum 🙂

    Apreciază

  13. >Vaaaaai, Iulia, ce impresie ti-am facut….cum ca as fi ironic….cine, eu?!?!?!Aha…deci ai ochi albastri-verzi…curios, in poza aia pe care ai postat-o, cu omuletul de zapada, mi-a facut impresia ca ai ochi caprui. Nu ca ar fi ceva rau in asta :-)Da, e posibil sa ai dreptate, frumoasa descriere :-)"Nu te uita fix in ochii adversarului – te-ar putea hipnotiza" – O-Sensei Moriheui Ueshiba. Iar el a fost inventatorul aikido. Iti dai seama ce bucurie pe mine ca, dupa extrem de lungi controverse cu mine insumi, am gasit o asemenea fraza la unul din cei mai importanti oameni din istoria artelor martiale. Daca nici el nu stie ce spune….Da….ai mare dreptate in incheiere. Imi tot impun sa ascult de sfaturile amicilor ("da' maturizeaza-te si tu odata si-odata!"), imi tot spun ca nu mai e nici timpul, nici locul dar….nu-mi "iese" intotdeauna. The same old story 🙂

    Apreciază

Lasă un comentariu