>Cetǎţuia mea de vis…

>

    Mereu mi-a fost drag oraşul meu. Îmi plac strǎzile şi aleile, clǎdirile, numeroasele parcuri, diversele statui. Mi-am propus sǎ aflu mai multe despre propriul oraş, despre istoria şi semnificaţia acestor locuri, unele mai speciale pentru mine, altele încǎ necunoscute. Aşadar, în fiecare lunǎ voi alege un loc, o stradǎ, o clǎdire, un monument ce va dispune de atenţia mea.
   Uneori, simţi cum gǎlǎgia oraşului ţi-a ajuns, cum aglomeraţia de pe strǎzi te sufocǎ şi esti prins în traficul interminabil de suflete agitate. Vrei atunci sǎ evadezi, sǎ te simţi liber şi puternic, sǎ fii tu cel care dominǎ oraşul şi nu invers. Vrei linişte. Indreptându-ti privirea spre nord, e acolo. Semeaţǎ şi sǎlbaticǎ. Cetǎţuia.  
   Aproape de centrul oraşului, lângǎ Someş, se înalţǎ un deal care, în timp, s-a contopit cu vechea cetate.
   Cetǎţuia este o fortificaţie construitǎ între anii 1715-1735, în perioada habsburgicǎ, care adǎpostea în incinta ei diferite clǎdiri administrative, o garnizoanǎ şi un depozit de armament. Scopul fortificaţiei era de asigura controlul asupra oraşului, odatǎ cu stǎpânirea austriacǎ asupra Transilvaniei. In perioada revolutiei de la 1848, Cetǎţuia a fost folositǎ şi ca închisoare (aici a fost întemniţat/executat S.L.Roth, unul dintre eroii revoluţiei).
   În vârful dealului, a fost construit hotelul Belvedere – un nume perfect, cǎci panorama oraşului, de aici, de sus, este într-adevǎr frumoasǎ. În 1995, când eram eu micuţǎ şi nu ştiam de existenţa acestui loc, a fost amplasatǎ şi imensa cruce de fier, de care mǎ leagǎ o amintire dureroasǎ, dar extrem de amuzantǎ. Crucea iniţialǎ, distrusǎ de comunişti prin anii ’50, amintea de cei întemniţaţi aici.
   Pentru mine, locul este o combinaţie perfectǎ de naturǎ şi istorie, cǎci zidurile, construite din pietre mari, îmi oferǎ o senzaţie… medievalǎ. 
Vedere panoramica Cluj-Napoca, de pe Cetatuia
    
***

In oraş ninge superb de câteva zile, e acea iarnǎ dupǎ care am tânjit de mult timp. O iarnǎ cu zǎpadǎ pufoasǎ, înaltǎ, cu ninsori frecvente, cu fulgi mari şi calmi sau mici şi energici. Nu cred cǎ m-am simţit vreodatǎ mai bine pe Cetǎţuie, sau în oraş, decât azi. O linişte de vis. Acolo, pe Cetǎţuie, m-am simţit asemeni unui copil într-o lume de basm. Totul alb şi magic, copaci decoraţi cu cel mai imaculat ornament: zǎpada, iar oraşul pǎrea scufundat într-un somn paşnic. Nici nu am cuvinte sǎ explic o asemenea senzaţie de linişte şi pace, combinate în mod surprinzǎtor cu entuziasmul. Pânǎ şi oamenii, acei care au ales sǎ îşi petreacǎ dupǎ-masa într-un basm, vorbeau în şoaptǎ sau tǎceau, parcǎ stingheriţi de aceastǎ frumuseţe izbitoare. Vreau sǎ impart bucuria! Am aflat azi cǎ nu mai am aparat foto (mama nu vroia sǎ îmi strice sǎrbǎtorile aşa ca nu mi-a zis nimic pânǎ acum), însǎ nici nu mai conteazǎ… Fotografiile sunt fǎcute cu telefonul, am încercat sǎ fur puţin din visul Cetǎţuii, sǎ pǎstrez în timp aceastǎ tǎrâm fabulos pe care am pus piciorul şi l-am escaladat azi, 22 ianuarie 2011. Nu am reuşit, nici pe departe… Dar nu voi uita..

 

28 de gânduri despre „>Cetǎţuia mea de vis…

  1. >Ce frumos esteeeee! Cred ca o sa fac o vizita impreuna cu Coeur in primavara asta. Cum se incalzeste afara tusti la in tren. Foarte frumos orasul. Am citit si eu foarte multe despre el si chiar este un oras care are multe legende. Abia astept, pe mine ma fascineaza arhitectura orasului.Ai grija de tine!

    Apreciază

  2. >Ce fericita trebuie sa fii ca locuiesti intr-un oras care iti este drag…Eu nu sunt la fel de norocos ca tine, dar lucrez la problema asta.Da, Clujul are câteva locuri tare faine, am locuit si eu o perioada in el. Stiu ca acolo se tot construieste o biserica, intre drumul spre Turda si drumul spre cartierul Gheorghieni….o fi gata?Faine poze…omuletul de zapada e creatia ta?

    Apreciază

  3. >@CaduDeci, ne-am inteles. Anuntati din timp si aduceti Bubu, daca se poate 🙂 Este si arhitectura frumoasa, intr-adevar, la acele cladiri care au rezistat timpului si nu au suferit modificari prea ,,modernizate".

    Apreciază

  4. >@INTJNu ma pot pronunta in aceasta privinta, insa, cert e ca eu nu am intrat in contact cu aceasta ,,latura" a Cetatuii 🙂 Poate a fost candva, nu stiu. In urma cu ceva ani a devenit un loc putin ocolit, pentru o perioada, in urma unor incidente triste petrecute acolo si e posibil sa se fi diminuat ,,agatarea" prin zona. Tu de unde ai auzit asta ? 🙂

    Apreciază

  5. >Dragos, cum anume lucrezi la problema? Intentionezi sa te muti sau sa faci orasul pe gustul tau ? 🙂 Bisericilor nu le-am acordat prea mare atentie, insa stiu ca anul trecut (2010) au inaugurat capela bisericii respective. Nu stiu intre timp daca e gata constructia in sine sau mai au de finisat ,,detaliile" 🙂 Omuletul de zapada era strasnic paznic al cetatii. L-am gasit acolo, intre cele doua blocuri de piatra (una se observa in poza). Era simpatic.. 🙂

    Apreciază

  6. >Da, Clujul este un oras istoric in care alte natii si-au lasat amprenta asupra lui, si e plin de arhitectura anilor 1800-1900, asa ac merita vazut din plin.Poate o sa iti fur ideea si o sa scriu si eu ceva despre al meu oras

    Apreciază

  7. >:-)))))))))))))))) N-am asa imaginatie ca tine, varianta a doua nici nu mi-a trecut prin minte.Capela…pai era si cazul, se construieste la biserica aia de 20 de ani. Detaliile oricum nu le vor termina niciodata.Fain om de zapada, dragut foc. Tu esti lânga el? 🙂

    Apreciază

  8. >@coeur de pluieDa, da, sa scrii. Mi se pare ca trecem cu vederea de multe ori aspectele frumoase ale oraselor in care locuim. Asa cum mergem in vizita in alte locuri si vizitam si cea mai micuta piatra care are putina istorie, asa am putea sa facem si in propriul oras 🙂

    Apreciază

  9. >Nu am fost niciodata in Cluj, dar pozele prezentate de tine m-au convins ca trebuie neaparat sa-l vizitez. Mai ales ca sunt o admiratoare a oraselelor medievale strajuite de ziduri impunatoare si strabatute de stradute inguste si romantice.:) Cat despre iarna cea alba si pufoasa, ea e frumoasa…dar numai in fotografii. 😛

    Apreciază

  10. >@Dragos De obicei constructia bisericilor dureaza ani intregi… Probabil da bine la istorie 😀 Peste 200 de ani se vor minuna ceva copii cand vor auzi ca a durat 20 de ani ridicarea acestei biserici (,,iti dai seama cat efort s-a depus pentru…") Eu sunt in poza, da. M-am gandit ca daca omuletul de zapada sta asa cuminte si se fotografiaza cu toata lumea, sa ii urmez si eu exemplul 🙂

    Apreciază

  11. >@NiceMa bucur nespus ca te-am influentat in privinta asta 🙂 Daca vii, sa vii vara… e mai putin aglomerat si mi se pare oarecum mai linistit. Te vei putea bucura in voie de tot ce vrei sa vizitezi 🙂 Mmm… sa stii ca fotografiile nu au surprins cu adevarat frumusetea izbitoare de ieri.. Nici pe departe. Probabil nici cu cel mai performant aparat nu as fi reusit. A fost mirific, se simtea totusi viata dincolo de somnul acela tacut si impunator.. iar o fotografie nu poate suprinde asta, din pacate.

    Apreciază

  12. >Ai niste ochi, foarte simpatici, ti-am mai spus!"Colorbliss si piticu' de zapada" poate scrii o poveste pentru cei mici.Si privelistea este super mai ales iarna. O sa fac tot posibilul sa ajung si eu acolo in curand…

    Apreciază

  13. >@Pato BasilLasa tu ochii mei, uite ce ochi simpatici are omuletu 😀 Multumesc 🙂 Hihi, nu stiu daca m-as pricepe la scris povesti pentru copii. Am scris odata una, cand eram eu mai copil, ceva cu un ursulet… Intr-adevar, nu tin minte sa ma fi impresionat vreodata mai mult privelistea, desi am mai fost iarna. Dar ieri a fost o iarna totala acolo!

    Apreciază

  14. >@Colorbliss – pai … stiu de la cineva care, ca si mine, n-a auzit inca de evenimentele alea. personal "cunosc" Cluj-ul doar din perspectiva de sofer … care e de parere ca sensurile unice si liniile continue (pe km intregi) in orase straine nu sunt cea mai inspirata metoda de a face un oras atractiv.nice neighbourhood tho … 🙂

    Apreciază

  15. >Fain, fain pe Cetatuia :D. Am facut niste poze tari pe-acolo, artistice chiar :). Abia astept sa merg vara pe-acolo, de fapt si primavara :D. Din celelalte perspective am vazut cat e de frumos, atat toamna cat si iarna ;)).

    Apreciază

  16. >Dragos, multumesc 🙂 Insa mi-a luat putin timp sa imi dau seama unde anume ai vazut un ,,ceas". E defapt nasturelul de la manusa 😛 Ceasurile nu prea au viata lunga in preajma mea, din pacate..

    Apreciază

  17. >@Nice & PatoMultumesc Nice :)Da, sunt deschisi… albastru-verzui. Uneori mai albastri, uneori mai verzi. Nu imi dau seama exact in functie de ce isi schimba nuanta, desi am observat unele ,,criterii" (ex starea de spirit si starea de sanatate)

    Apreciază

Lasă un comentariu