>Leghia

>

Tabǎra de meşteşuguri de la Leghia este un proiect al CJCPCT Cluj, în colaborare cu Şcoala Popularǎ de Artǎ şi face parte dintr-un program mai amplu de conservare a meşteşugurilor şi a culturii tradiţionale. Participanţii la tabǎrǎ sunt elevi selecţionaţi în urma fazei judeţene a Olimpiadei Meşteşuguri Artistice Tradiţionale. Timp de o sǎptǎmânǎ copiii au avut şansa de a învǎţa sau aprofunda, sub îndrumarea unor meşteri populari clujeni, o serie de meşteşuguri: ţesut, cusut, brodat, prelucrare în lemn şi realizare de podoabe din mărgele. Atelierele de lucru aveau loc dimineaţa, în cursul dupǎ-amiezii copiii având ocazia de a lua parte la mici excursii prin împrejurimi.
Iniţiativa a fost una demnǎ de admirat. Existǎ numeroşi copii talentaţi şi pasionaţi de ceea ce fac. Vǎzând un micuţ de 7 ani cu dalta în mânǎ, oferind formǎ şi transformând în artǎ o bucatǎ de lemn, sufletul ţi se umple de speranţǎ şi bucurie. Fǎrǎ a întrerupe mersul firesc al lucrurilor, vizita de la Asociaţia Naţionalǎ Antidrog le-a adus micuţilor la cunoştinţǎ o latura mai întunecatǎ a societǎţii. Excursiile, plimbǎrile şi cumpǎrǎturile din satul aflat la 2-3 kilometri depǎrtare de tabǎrǎ, jocurile organizate de cǎtre copii dupǎ-masa au fost o completare frumoasǎ la ceea ce meşterii populari realizau dimineaţa.

Poate ar trebui ca aceastǎ atenţie acordatǎ celor mici sǎ se extindǎ, sǎ devinǎ tradiţie, obicei. Si nu doar în aria meşteşugurilor tradiţionale, ci în orice tip de artǎ. Pentru unii copii, aceste activitǎţi reprezintǎ acel colac de salvare de care se agaţǎ cu tot sufletul.

 

7 gânduri despre „>Leghia

  1. >Chiar asa, poti foarte usor sa le captezi atentia si sa-i faci sa te placa daca le dai sa faca propria lor arta, din orice, pictura, margele, cusut etc. Sau sa invete toate astea … hehe, foarte frumos. 🙂

    Apreciază

  2. >Intradevar, prin astfel de activitatii, copii si-ar manifesta mai bine latura artistica si le-ar fi mult mai usor sa gaseasca ceva care le place si la care au talent si sa continue in acel domeniu. Astfel ar putea ajunge ce isi doresc si nu ar fi nehotarati asa cum am fost eu in privinta viitorului.:))Foarte frumoasa initiativa !

    Apreciază

  3. >@Pato Basil, da, da, eu eram, in urma cu cevaaaa timp 🙂 Am scris articolul in ideea de a ma automotiva sa ma ocup iar de doua lemnute din biblioteca 😀 Poate iti trimit odata (ceva micut si simpatic 😛 ) @miscellaneousDa, sa stii ca sunt mult mai atenti si mai implicati in activitatile care reusesc sa le starneasca interesul. Chiar si baietii au vrut sa ,,incerce razboiul" – de tesut. Erau curiosi. Era un mediu care promova dezvoltarea lor si au simtit asta probabil 🙂 @CosminZi mersi ca esti tanar inca si mai poti incerca si invata multe despre tine :DDa, initiativa a fost una foarte buna, sper sa se extinda astfel de idei. E important, cum ziceai si tu, sa isi descopere interesele si talentele de micuti 🙂

    Apreciază

  4. >@Doxatul Dexsi eu ma intrebam daca a fost adecvata interferenta lor, insa… copiii si-au vazut apoi de treaba, au uitat rapid ce si cum. Nu prea aveau ei astfel de interese. Lupta antidrog nu era pe lista lor de prioritati, unii nu stiau mai nimic despre droguri.

    Apreciază

Lasă un comentariu