>Matrix: stiinta, filosofie si religie

Standard

>

   Sub coordonarea lui Glenn Yeffeth, Matrix : stiinta, filosofie si religie  se constituie intr-o colectie interesanta de eseuri care incearca sa explice acest film din diferite puncte de vedere. Autorii sunt numerosi: doctori in filosofie, economie, experti in religie, literatura, tehnologie, scriitori SF sau chiar inventatori. Filmul este disecat si interpretat de catre acestia, oferind o multitudine de opinii eterogene asupra a ceea ce Matrix reprezinta. Aflam ce este matricea, incercam o introspectie vizavi de propria noastra realitate, poate alegem pilula rosie asemeni lui Neo, sau cea albastra, asemeni lui Cypher. Matrix este explicat asemeni unui film de actiune intelectual sau asemeni unui ,,balci” de semnificatii filosofice fortate. Crestinism si budism in Matrix, fuziunea dintre om si masina – o profetie bazata pe calcule tehnologice, adusa in discutie cu optimism de Ray Kurzweil, profetie ce primeste o alura intunecata, pesimista prin vocea lui Bill Joy, care considera ca aceasta ar putea sa aduca extinctia speciei umane.
   Limbaj accesibil in general, greoi pe alocuri – datorita termenilor stiintifici si a explicatiilor tehnice.
   Eseul de final te face sa te intrebi: Traim in matrice ? Iar Nick Bostrom concluzioneaza ca ,,aceasta ipoteza e mult mai posibila decat ne putem imagina’’ (atribuie acestei sanse un procentaj de 30%).
   Filmul nu este o noutate, insa acest volum ridica probleme esentiale pentru umanitate. Ingineriile genetice sau nanotehnologiile unde ne conduc? Fuziunea dintre om si masina chiar este viitorul? Conform calculelor, pana in 2050 acest proces tehnic evolutiv va ajunge la o oarecare finalizare, datorita nanotehnologiei. Ma inspaimanta aceasta idee. Desi in domeniul medical ar fi un succes, capacitatea de auto-replicare a nanobotilor, precum si posibilitatea ca aceasta tehnologie sa ajunga pe maini gresite sunt aspecte terifiante in ceea ce ne priveste.

              Incotro merge omenirea?  

Reclame

9 răspunsuri »

 1. >cat despre tehnologia nano se pune baze mari pentru studiul si dezvoltarea ei, din cate am vazut exista un proiect de cercetare si la mine la universitatehttp://ugal.ro/doc/ugal/anunt_doctorat.pdf?PHPSESSID=dd592a2405fe3a3b0bae57ae2c31c220 deci sa nu va mire daca ar fi adevarat ce se spune, pana in 2015 se doreste sa se faca temelia ca bazele le-au pus altii…mai de mult

  Apreciază

 2. >@Pato Basil, Da, suntem energie, suntem materie. Sunt multe teorii vizavi de ce semnifica ,,realitatea" defapt. Iti dai seama ca realitatea noastra asa cum o percepem noi este limitata (de simturi) si nu coincide intocmai cu cea a unui caine de exemplu (care percepe altfel spatiul/timpul/culorile etc). Si atunci, cum e defapt lumea? Cat despre proiectul de cercetare, e ce ziceam… nanotehnologia va fi la indemana oricui. Nu sunt prea incantata de asta. Dar nu poti opri cursul descoperirilor stiintifice. Chiar daca ar constientiza ca inventeaza metoda sigura 100% de distrugere a planetei, omul este atat de arogant, plin de el si orgolios, incat nu se va opri.

  Apreciază

 3. >Consider ca la nivelul evolutiei in care ne aflam, cunostintele pe care le avem in momentul de fata nu ne permit decat explicarea fenomenelor care tin de legile fizicii. Prevad un viitor glorios omenirii odata cu descoperirea urmatoarelor dimensiuni: 4,5..etc, care sunt sigur ca ne vor da in sfarsit raspunsul in cazul extraterestriilor, vietii de dupa moarte, fantome si alte mistere neelucidate de legile fizicii.Cat despre tehnologia nano, da, ar putea lua un aspect negativ daca se va face abuz si daca se va folosi in armata. Un al treilea razboi mondial in care s-ar folosi armamente super sofisticate avand printre care si tehnologia nano, ar puea aduce apocalipsa pe pamant, sau cum imi place mie sa spun: worst case scenario:))

  Apreciază

 4. >@Cosmin, ar fi interesant sa prindem si noi o asemenea perioada (cu descoperirea altor dimensiuni, caci ma roade curiozitatea). Cat despre nanotehnologie, de worst case scenario al tau mi-e teama mie 🙂 Mi se pare destul de plauzibil…

  Apreciază

 5. >@ Cosmin, tehnologia nano se foloseste de ceva timp in armata. Uite de exemplu au inceput sa se scoata si pentru publicul larg tot felul de cipuri pentru buna dispozitie. Eu de exemplu am un medalion bazat pe nano care se numeste Jinsei Life Power, care iti regleaza campul magnetic din jurul tau. Uite aici http://english.jinseilp.com/whatisjinsei.htmlIntotdeauna s-a exagerat cu tehnologia si a adus multe belele si nu ma mira sa o dam in bara si cu asta… asta e! @Color, iti recomand sa citesti si ceva de Pavel Corut, o sa afli niste chestii… de te lasa cu gura cascata, daca te roade curiozitatea despre alte dimensiuni.P.S. Oricum tot acolo vom ajunge toti

  Apreciază

 6. >@Cadu, nu stiam ca deja au scos pe piata.. De Corut am citit mai de mult ceva despre romani.. Nu mai stiu titlul exact 😛 Probabil imi voi face timp sa citesc si de el cate ceva, mai atent. E destul de controversat omul, din cate am auzit/observat 🙂

  Apreciază

 7. >Da, au scos de ceva vreme, cel putin acum un an si jumatate am vazut eu un roman prezentand asa ceva la televizor. Iti spun incer ca doua saptamani am fost cel mai bucuros om din lume, de faceam ca titirezul prin casa, doar ca purtam tampenia asta.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s