>Fata cu cercel de perla – Tracy Chevalier

Standard

>

De acest roman am auzit numai lucruri bune. Ca fiind o poveste de dragoste, un roman ce incearca sa explice identitatea misterioasei fete cu cercel de perla a pictorului Vermeer. Este la o prima vedere pueril. O explicatie… banala. Insa tocmai asta induce sentimentul realitatii, tocmai asta confera nota de plauzibil.

Tanara Griet nu este chiar genul de personaj in care imi place sa ma regasesc sau cu care pot empatiza puternic. Este o fata simpla, uneori dura, alteori sensibila, cu potential, insa modul ei de a gandi nu ma atrage in mod special. Totusi, Tracy Chevalier a reusit sa reliefeze acest aspect al potentialului existent in orice om.  In ciuda faptului ca aceasta fata are carente educative sau de cultura generala, ea reuseste sa iasa in evidenta prin inteligenta nativa, fapt recunoscut si de adevarata stapana a casei: Maria Thins – personaj care, apropo, mi-a placut.

Simt nevoia sa afirm ca nu e tocmai o poveste de iubire si nici o iubire tacuta intre cei doi. Iubirea (mda, ma rog) vine din partea Grietei si cam atat. Pictorul vede intreaga lume prin prisma artei lui. Tanara ii atrage atentia datorita inteligentei si spontaneitatii ei, insa nu mi se pare a fi mai mult de atat. Griet singura recunoaste ca Vermeer o priveste ca pe o pictura, ca atunci cand o priveste, nu se uita la ea ci la obiectul artei lui. El isi iubeste arta si atat, ii sacrifica fetei viitorul de dragul artei. Nu e ceva condamnabil, din moment ce ea nu se opune, insa asta nu e iubire.  

As fi vrut ca acest aspect sa fie mai dezvoltat in roman. Relatia artistului cu lumea. Caci Vermeer traia in lumea lui proprie. O lume in care obiectele nu aveau voie sa isi schimbe locul, o lume in care culorile guvernau, o lume vazuta prin ochii lui de pictor.

Recomand ,,Fata cu cercel de perla” intr-o dupa-amiaza placuta, pentru relaxare.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s