>Rosu si Negru – Stendhal

Standard

>
Am citit si carti mai bune.. Au trecut deja 2 luni de cand am deschis prima data cartea (asta e mult adica). Am citit in reprize, cu scurte intreruperi, luandu-ma somnul pe alocuri. Prima parte este plictisitoare, actiunea evolueaza lent, cu numeroase detalii ce ma faceau sa uit care e ideea principala defapt. Stendhal are un mod de a scrie, aparent, pueril. Pe alocuri fraze scurte, seci. Lectura este usoara din acest punct de vedere. 

Treptat insa, m-a captivat modul lui direct de a scrie. Desi initial povestea pare expusa intr-un mod mult prea ,,rece”, prea obiectiv, m-am surprins la un moment dat implicandu-ma emotional. Acum pun asta pe seama relatiei pe care autorul/naratorul o pastreaza constant cu cititorul. El nu te lasa, mai mult de 2 pagini, sa uiti ca esti intr-o poveste. Ti se adreseaza tie, ca cititor, pe tot parcursul romanului (cu fraze de genul: ,,si sa nu creada cititorul ca….” sau  ,,acum, poate, cei ce citesc isi imagineaza ca…„).   In mod normal, lovirea repetata de realitate, ar avea ca efect o detasare fata de poveste, o lipsa de empatie cu personajul. Curios, insa, la mine a avut efectul invers. L-am privit pe Julien, in a doua jumatate a romanului, ca pe un erou(antierou?) de basm. L-am inteles mai bine, i-am tolerat mai usor gafele. 

Julien este un copil cu aspiratii inalte. Se vrea barbat, insa nu e. Reactiile lui, de cele mai multe ori avand la baza un orgoliu nemasurat, mi s-au parut a fi cele ale unui copil jignit, caruia i se fura jucaria sau care este certat de adulti. Un sustinator infocat al lui Napoleon Bonaparte, Julien viseaza ,,succesuri” militare. Insa vremurile s-au schimbat. Pentru a-si depasi conditia de taran, fiu de tamplar fiind, el alege calea bisericii – singura cale prin care un om din categoria lui sociala putea la momentul respectiv sa isi asigure o avere si un statut. Memoria uimitoare (sa stii Biblia pe de rost o fi ceva, nu ?), inteligenta si ambitia ii asigura deschiderea portilor spre Paris. 

Simpaticul Julien, care m-a scos din sarite de atatea ori prin ipocrizia fara margini, a fost insa de la bun inceput distras de la drumul pe care a decis sa mearga. Escapadele amoroase ii vor fi in cele din urma fatale. El nu iubeste. Din punctul meu de vedere e chiar incapabil sa iubeasca. Pe doamna de Renal a sedus-o deoarece i s-a parut ca e de datoria lui.  Cu Mathilde, fiica marchizului de La Mole, a fost un joc acerb al orgoliilor si al instinctului de cucerire. De indata ce se simteau superiori, oricare dintre ei, persoana iubita nu mai era chiar asa de iubita. 

Toate actiunile lui sunt dictate de un acut sentiment de inferioritate (datorat lipsei banilor, a rangului, a titlului nobiliar). Julien a mai crescut in ochii mei pe alocuri, in momentele lui de sclipire, cand isi dovedea coloana vertebrala: 

   ,,Iar remuscarile ma vor urmari intreaga viata, nu neaparat din cauza ei, ca doar amante se mai gasesc! … Dar nu exista decat o singura onoare.

    ,,As putea fi injunghiat de vreun servitor, insa nu acesta ar fi cel mai mare pericol: as putea fi chiar dezonorat”

    ,,Frumoasele purtari pariziene au descoperit secretul de a strica totul, chiar si dragostea.”   – cata dreptate avea aici! Stendhal a surprins foarte bine ipocriziile, politetea excesiva si falsa a aristocratilor din perioada respectiva (anul 1830). Relatiile sociale, ierarhiile, lupta acerba pentru putere sau faima, ipocrizia ca aspect general al societatii de atunci – mi s-au parut bine prezentate, din perspectiva personajului si a naratorului. 

    Abia in momentul in care este pus fata in fata cu apropierea certa a mortii, Julien da dovada de maturitate. 

    Ar fi multe de spus pe margini. A fost o lectura greoaie, desi stilul nu e dificil. Ma bucur totusi ca nu am renuntat sa o citesc, caci a devenit interesanta abia in partea a doua.

2 răspunsuri »

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s